Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Situaţia absurdă în care se vor afla unii primari anchetaţi penal. "Probabil vor semna acte într-un birou în afara Primăriei"

Ce se va întâmpla cu mandatele primarilor anchetaţi penal, dacă aceştia vor fi condamnaţi în instanţă? Cătălin Cherecheş, Lia Olguţa Vasilescu, George Scripcaru şi Gabriel Mutu sunt doar câţiva dintre candidaţii cu probleme în justiţie, care au câştigat alegerile locale.

Legal vorbind, pentru a-şi pierde mandatele e nevoie de o decizie definitivă a unei instanţe. Dincolo de asta, există problema validării mandatelor de primar, în cazul celor care au interdicţie de a intra în sediul Primăriei, spune la RFI expertul anticorupţie de la organizaţia Funky Citizens, Codru Vrabie.

"Aşa cum legea distinge între condamnări în primă instanţă sau definitive, respectiv cu executare sau cu suspendare, unii dintre ei vor rămâne în funcţie câtă vreme vor putea, alţii dacă doresc să dea dovadă de bun simţ, poate că se vor retrage ceva mai devreme. În orice caz, acolo unde se vor retrage sau vor fi scoşi în afara politicii candidaţii primari în funcţie se vor putea organiza alegeri parţiale pentru fotoliul de primar, iar acolo unde este vorba despre consilieri locali sau judeţeni, în mod sigur avem soluţia în legislaţie şi anume intră următorul de pe lista aceluiaşi partid", explică expertul.

Există primari care au interdicţie de a intra în Primărie. Interdicţia este valabilă pentru mandatul anterior sau şi pentru cel câştigat acum? "Interdicţia eu cred că este valabilă permanent, inclusiv pentru mandatul câştigat acum. Cum anume se va face validarea mandatelor recunosc că nu ştiu şi este posibil ca această validare să nu se poată întâmpla, iar acolo unde totuşi se găseşte o soluţie, cu şedinţa de Consiliu pentru validare realizată într-un alt spaţiu fizic decât în localul Primăriei, că e posibilă o astfel de soluţie, asta e, oamenii aceştia probabil că vor continua să semneze acte şi decizii la un birou care se află în afara Primăriei. Este absurd, frizează ridicolul această situaţie, însă ce scrie în lege trebuie respectat aşa cum e scris în lege, iar alternativele astea ridicole vin din faptul că pe de o parte partidele politice au dat dovadă de o formă de iresponsabilitate politică, sprijinind astfel de candidaţi, pe de altă parte pentru că electoratul nu a ţinut cont de aceste distincţii cel mai probabil pentru că nu a fost educat în acest sens", afirmă Codru Vrabie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi la Luxemburg că este "foarte discutabil" cum au fost alese persoane cu probleme penale şi că în continuare este obligaţia sa să insiste foarte mult pe importanţa schimbării clasei politice.

Codru Vrabie spune că soluţia este modificarea legislaţiei: "Mie nu mi-e clar ce anume este discutabil din punctul de vedere al preşedintelui, pentru că legea este din punctul meu de vedere foarte clară. Aşa cum este legea acum, vom avea în continuare genul ăsta de surprize. Dacă nu mai vrem genul ăsta de surprize, trebuie modificată legea. Întrebarea pe care sigur că trebuie să ne-o punem este cine anume ar putea să schimbe această lege, având în vedere că circa 70% dintre parlamentari susţin prin partidele lor genul ăsta de comportament politic".