Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Sper ca britanicii să aleagă rămânerea în UE" - Sir George Iacobescu

20160607_1558341.jpg

George Iacobescu
Directorul executiv al companiei Canary Wharf, Sir George Iacobescu, este ferm pro-UE
Image source: 
Petru Clej

Omul de afaceri de origine română, Sir George Iacobescu, este un fervent susținător al rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană după referendumul din 23 iunie, la fel ca mulți alți șefi ai unor mari companii britanice. Care sunt argumentele sale în favoarea rămânerii și ce s-ar putea întâmpla în cazul părăsirii de către Regatul Unit a UE?

Sir George Iacobescu (Regina Elisabeta a II-a i-a acordat acest titlu pe 31 decembrie 2011) este director executiv al companiei de dezvoltări imobiliare Canary Wharf Ltd și cel mai de succes om de afaceri de origine română din Marea Britanie, dacă nu din Europa. În biroul său de la etajul al 30-lea din imobilul de 50 de etaje, unul dintre cele pe care le-a construit în calitate de inginer șef (a fost - la 235 de metri - cel mai înalt imobil din Europa din 1990 până în 2010) în zona de afaceri Canary Wharf din estul Londrei, el mi-a vorbit cu îngrijorare reală de apropiatul referendum.

George Iacobescu:  Cred că practic toată populația este îngrijorată. Această chestiune care a fost inițial o problemă organizațională a Partidului Conservator – pentru că așa a început, premierul David Cameron a încercat să-i placheze pe cei 80 de deputați eurosceptici – a devenit o problemă națională. Până acum câteva luni, interesul omului de rând pentru Uniunea Europeană era foarte redus, nu era o problemă majoră. Deodată a devenit un dezastru și dintr-o dată țara este toată fixată pe problema UE, pe imigrație, care bineînțeles că e o problemă mai veche, dar este ațâțată de către campania Vote Leave. Avem două părți – cea care vrea să rămânem în Europa și cea care vrea să părăsim – care au exacrebat aceste probleme la un nivel care poate produce o schismă de lungă durată chiar în interiorul populației britanice.

Reporter:  Care sunt în opinia dumneavoastră argumentele în favoarea rămânerii în UE?

GI: În mod sigur, practic, Londra și Regatul Unit, dar mai ales Londra, s-a dezvoltat ca să devină primul oraș din lume, la egalitate cu New York, prin faptul că Londra a fost văzută ca un port de intrare în Europa. Majoritatea companiilor internaționale care au venit în Marea Britanie, din toată lumea, au venit aici pentru că puteau să facă comerț și să vândă  bunuri, fizice sau financiare, în toată Europa. Deci au considerat Londra punctul cel mai central pentru activități în Europa. Dacă Regatul Unit se decide să iasă din Europa, primul efect va fi că o mulțime dintre societățile internaționale și chiar cele naționale vor căuta să se relocalizeze în interiorul UE, de care nu aveau nevoie înainte. Deși infrastructura și cultura și serviciile financiare care sunt la Londra sunt superioare celor din Europa continentală, nu va trece mult până când alte capitale cum ar fi Berlin, Paris, chiar Roma sau Madrid vor încerca să devină partener, oferind aceste servicii.

Reporter: Dar știți care este contra-argumentul taberei Vote Leave – că oameni de afaceri ca dumneavoastră, din companii mari, în mod natural sunt în favoarea UE, pe când cetățeanul de rând care este afectat din cauza imigrației și îi scade salariul și se aglomerează serviciul național de sănătate (NHS) și școlile are cu totul alt punct de vedere.

GI: Este un truc al celor ce vor părăsirea UE. S-au gândit să-i acuze pe cei care vor să rămână în UE de aceleași defecte sau calități pe care le au și ei. S-au decis să-i numească pe cei care vor să rămână “Establishment”, când în realitate Vote Leave este format în majoritate din acest Establishment. De exemplu, deputatul Conservator Jacob Rees-Mogg a fost în campanie cu teta lui de casă, într-un Rolls Royce și care îi acuză pe cei care vor să rămână în UE că sunt în Establishment. Se folosește termenul “pisicile grase”. Nu are absolut nicio legătură, este un truc al celor de la Vote Leave ca să câștige teren în fața oamenilor obișnuiți.

Realitatea este că toate companiile internaționale văd în mod negativ ieșirea din UE, instituțiile economice, și internaționale și locale, cum ar fi trezoreria, cum ar fi Banca Angliei, care este cea mai respectată instituție, cu o cotă de aprobare publică de peste 60%, Institutul de Studii Financiare, toate studiile de la Oxford, de la Organizația Mondială a Comerțului, Fondul Monetar Internațional, toate aceste instituții avertizează că este o greșeală majoră și că economia va fi afectată.

Reporter: În ce fel va fi afectată economia?

GI: Economia va fi afectată în primul de faptul că după un vot de părăsire vor trebui să înceapă negocierile. În acel moment lira sterlină va cădea, pentru că așa cum am mai spus dorința investitorilor externi de a investi în Marea Britanie ca punct central al Europei va scădea. Dacă valoarea lirei sterline va cădea, va cădea și valoarea proprietăților. Regatul Unit este țara din Europa în care proprietatea unei case reprezintă valoarea cea mai mare a averii unei familii. Și cum creditele ipotecare sunt de 75%, valoarea pusă în case este în medie de 25% în această țară. Dacă valoarea clădirilor și a caselor va cădea, practic există riscul ca jumătate din valoarea banilor cash puși pentru cumpărarea unei case să dispară.

Reporter: Există posibilitatea unei recesiuni și a creșterii șomajului?

GI: În mod clar există această posibilitate pentru că toate tratatele cu UE au fost negociate în ultimii 40 de ani. Deci practic a durat 40 de ani ca să se ajungă la toate înțelegerile de comerț liber între statele membre UE. Sigur că toată lumea spune: "noi vrem să le vindem, ei vor să ne vândă", dar există riscul, nu riscul, ci siguranța că se vor negocia tarife noi. Și atunci probabil mașinile vor costa cu 10% mai mult, mâncarea care vine din Europa va costa cu 20% mai mult. În momentul în care cresc prețurile există imediat un efect asupra șomajului.

Reporter: Ce părere aveți despre afirmația că dacă Regatul Unit iese din UE va putea să controleze mult mai bine imigrația?

GI: Imigrația este fără discuție o problemă, dar nu este adresată într-un mod corect pentru imigranți. Imigrația netă din 2015 a fost de circa 330000 de oameni, ceea ce este mult, dar nu enorm și mai puțin de jumătate dintre ei au venit din țările UE. N-am au auzit din partea celor care vor să iasă un cuvânt bun despre UE și n-am auzit un cuvânt bun despre contribuția pe care imigranții o aduc la economia Regatului Unit. Este de necrezut că au venit 165000 de oameni din UE și că n-au adus nimic bun în această țară. În plus majoritatea plătesc taxe și e adevărat că se pune presiune pe sistemul sanitar și cel școlar, dar în același timp impozitele pe care acești imigranți din UE le plătesc merg ca să sprijine aceste aceste sisteme. E adevărat că e un decalaj între momentul în care acești imigranți plătesc taxe și cel când NHS și școlile vor dezvolta. Sunt 150000 de persoane din UE care lucrează în NHS – medici, asistenți, surori. Întotdeauna imigrația a avut un efect net pozitiv, dar e un subiect bun pentru cei din campania Vote Leave. Imigrația trebuie controlată, pentru că există riscul venirii unui număr foarte mare de oameni datorită lipsei de lucru în alte părți, dar asta nu neagă valoarea netă a imigrației într-o țară.

Reporter: De ce ar trebui România și românii să se intereseze de referendumul din 23 iunie?

GI: Bineînțeles că sunt o mulțime de români aici care fac o treabă foarte bună și care muncesc din greu. Bănuiesc că oricare ar fi rezultatul nu vor fi dați afară de aici. Dar există o situație neplăcută și incertă pentru ei.

Reporter: Țara din care ați venit aici este Canada, țară care are un sistem de puncte cu care își alege imigranții, pe anumite profesii. Cei care vor să iasă spun că vor să folosesc un sistem ca în Australia sau Canada, pe puncte. Ce avantaj are un asemenea sistem?

GI: Sistemul canadian, prin care am trecut și eu când am ajuns acolo în 1975, este unul foarte bun. Și în cadrul acelui sistem îmi aduc aminte că m-au întrebat dacă vreau să mă duc în zonele cele mai friguroase unde densitatea e de un locuitor pe kilometrul pătrat. Am zis da, mă duc, pentru că atunci dorința mea a fost să plec și să muncesc oricât ar fi de greu. Este adevărat că este un sistem mai bun, fără nicio discuție, dar această problemă a imigrației trebuie rezolvată de guvern. Premierul David Cameron a făcut o treabă foarte bună când a negociat cu UE o reducere a beneficiilor sociale pentru migranții din UE. Toți considerăm că cine vine aici vine să-și construiască un viitor mai bun, nu să trăiască pe seama societății. Premierul a făcut pași foarte buni, dar trebuie în continuare să negocieze cu UE să controleze ca această migrație să fie una sănătoasă. În același timp, campania Vote Leave merge și promite familiilor orginare din Bangladesh, care sunt aici în număr foarte mare, că dacă votați să ieșiți din UE atunci îi oprim pe europeni să vină și în schimb toate familiile originare din Bangladesh pot să-și aducă părinții, bunicii, strănepoții, pe oricine. Bineînțeles că nu-i adevărat, în momentul în care s-ar ieși din UE nu s-ar deschide granițele ca să vină bunicii din Bangladesh, dar e o metodă bună ca în toate alegerile să capete voturile cetățenilor de origine din Asia sau Africa. Ei  nu-și dau seama că dacă această campanie reușește, asta nu se va întâmpla niciodată.

Reporter: Ce veți face, dumneavoastră și compania dumneavoastră, dacă Marea Britanie votează ieșirea din Uniunea Europeană?    

GI: Eu sper că electoratul britanic va face ca și altădată decizia bună de a rămâne în Uniunea Europeană care este cel mai mare bloc de comerț și cea mai mare piață mondială, mai mare decât cea a Statelor Unite. Comerțul dinspre Regatul Unit spre UE este de 44 – 45%, dar pofiturile sunt de 55%. Cu alte cuvinte 55% din profituri vin din comerțul cu UE. Campania Vote Leave spune: nu, nu, nu, noi trebuie să facem comerț cu Brazilia, cu Rusia, cu India, cu China (BRIC), pentru că astea sunt țările mari. Dar comețul cu țările BRIC a crescut de la 4% în 1999, la 8% în 2015. Deci le-au trebuit 16 ani ani numai ca să sporească acest comerț cu 4%. Deci comerțul de 44 – 45% cu UE este enorm. Nimic nu împiedică Regatul Unit să-și mărească comerțul cu China, asta nu este legat de UE, asta e ceva pe care țara noastră, UK, trebuie să îl facă. Germania vinde de trei ori mai mult în China decât Regatul Unit. Asta nu e legat de UE care nu-i împiedică pe germani să vândă de trei ori mai mult.

Reporter: Bun, dar dacă totuși se întâmplă ce veți face?

GI: Dacă se întâmplă, compania pe care o conduc și cu mine avem enorm de lucru, dar totul e bazat pe continuarea creșterii economiei Regatului Unit. Va veni o recesiune, o cădere a lirei sterline și atunci noi trebuie să ne uităm foarte serios la programele noastre de dezvoltare și în mod sigur va trebui să le reducem. Ca un exemplu, unde am un program de dezvoltare de 10 ani, el va trebui întins pe 20 de ani și va rezulta într-o reducere nu doar de investiții ci și de personal.

Reporter: Și în final, care este concluzia?

GI: Regatul Unit este în ceea ce se cheamă în engleză “a sweet spot” – o situație foarte bună, pentru că este parte din UE și nu este parte din UE, este parte a pieței unice, dar nu este parte a monedei unice Euro. Este parte a mișcării libere a persoanelor, dar nu este parte din Schengen. Are granițele cele mai bune – este înconjurată de apă, deci are un control mult mai bun al granițelor sale. Frica de terorism, apărută în ultimii 20 de ani, sau ultimii 10 ani: n-a existat niciun act de terorism produs de oameni veniți din afară, a fost produs de cetățeni britanici, dar poate proveniți din imigranți, nu a fost adus din afara țării. Are o reducere de contribuție financiară la UE. După cum ați văzut, Vote Leave spune că se plătesc 350 de milioane de lire sterline pe săptămână către UE, ceea ce este pur și simplu o minciună, în realitate se plătesc 160 de milioane de lire, care vine practic la 8,5 miliarde de lire anual contribuție. Dar este Marea Britanie – o țară mare. Există obligații care vin cu statutul de putere pe lumea asta și a fi recunoscut ca o putere. Practic pentru fiecare liră din cele 8,5 miliarde date UE primești avantaje de 9 – 10 lire sterline, deci primești aproape înzecit la cât contribui.

Marea Britanie este parte nu doar din UE, dar și din Organizația Mondială a Comerțului, este parte din toate tratatele comerciale din lume care acum, ieșind din UE, trebuie să le renegocieze. Și părerea mea este că îi vor trebui doi ani ca să negocieze ieșirea, iar după aceea îi vor trebui 5 – 10 ani să renegocieze toate tratatele. Și la sfârșit se vor felicita unii pe alții că au reușit să renegocieze exact aceste tratate și au pierdut 10 ani.

Ascultați interviul cu Sir George IACOBESCU realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ
4408