Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se va "sparge" Regatul Unit în cazul ieșirii din Uniunea Europeană?

wheremap.jpg

Harta votului
Această hartă, compilată de London School of Economics, arată cu roșu închis zonele cele mai eurosceptice
Sursa imaginii: 
Londo School of Economics

Cele mai recente sondaje de opinie au arătat o creștere a sprijinului în favoarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană în referendumul din 23 iunie, iar regiunea unde atitudinea anti-UE este cea mai pronunțată este Anglia. Perspectiva părăsirii UE a redeschis chestiunea supraviețuirii Regatului Unit în actuala sa formă. 

"Adevărul incomod e că unitatea însăși a Regatului Unit este pe buletinul de vot", a spus fostul prim ministru britanic John Major, revenit temporar în activitate pentru a sprijini campania Britain Stronger in Europe, care dorește rămânerea în UE.

Afirmația este dramatică, dar nu e deloc exagerată având în vedere că Scoția, care a respins prin referendum în 2014 independența, ar putea repune pe tabet separarea în cazul ieșirii Regatului Unit din UE. 

Potrivit sondajelor de opinie, în Scoția intențiile de vot pro-UE sunt cele mai ridicate din tot Regatul Unit, iar șefa executivului regional, Nicola Sturgeon, a spus că un vot în favoarea ieșirii ar fi un "atentat la democrație", dacă scoțienii ar fi siliți să iasă din UE împotriva voinței lor.

Sturgeon este lidera Partidului Național Scoțian (SNP) - separatist - care recent a câștigat pentru a treia oară consecutiv alegerile pentru parlamentul de la Edinburgh și se află într-o postură oarecum inconfortabilă în această campanie.

Ea sprijină rămânerea în UE, deși în mod clar o ieșire din Uniune ar readuce în actualitate un al doilea referendum pentru independență, de care Sturgeon a avut grijă să nu facă prea mult caz, deși colegi de-ai ei de partid au menționat chiar anul 2018 pentru un asemenea scrutin. 

Reluarea violențelor?

Fostul premier Major, membru în Partidul Conservator și fostul premier Laburist Tony Blair, prezenți împreună în campanie la Belfast, au menționat și primejdia reizbucnirii conflictului civil în Irlanda de Nord în cazul ieșirii Marii Britanii din UE.

Și în această provincie sondajele arată sprijin majoritar pentru rămânere, provenit preponderent de la catolicii naționaliști care doresc reunificarea provinciei cu Republica Irlanda, dar și de la protestanți care sprijină apartenența la Regatul Unit. 

O ieșire din UE a face din nou relevantă frontiera cu Republica Irlanda, și ea țară membră UE, lungă de 500 de kilometri și care după acordul de pace între părțile beligerante din provincie din 1998 devenise o linie de demarcație simbolică. 

Într-o Irlandă de Nord în afara UE atracția pentru catolicii naționaliști a Republicii Irlanda ar spori din nou și, așa cum au avertizat Major și Blair, ar fi posibilă reluarea violențelor care au dus la moartea a peste 3000 de oameni în cei 30 de ani dinainte de 1998. 

Și în Țara Galilor sprijinul pentru rămânerea în UE este, potrivit sondajelor, majoritar, dar aici separatismul nu are o forță comparabilă cu cel din Scoția și Irlanda de Nord, însă nu se știe cum s-ar manifesta în cazul ieșirii Regatului Unit din UE.

Până la urmă, un vot de rămânere în UE în Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor s-ar putea dovedi inutil dacă în Anglia, unde trăiește peste 80% din populația Regatului Unit sentimentul anti-UE determină un vot de părăsire pe ansamblu.

Media sondajelor din perioada 1 - 10 iunie arată o egalitate perfectă între intențiile de vot pentru rămânere și părăsire, așa încât influența celor trei provincii mai mici ale Regatului Unit s-ar putea dovedi totuși decisivă.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ