Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolae Vlad Popa: Efectele dezincriminării abuzului în serviciu ar fi grave

Textul din Codul Penal privind abuzul în serviciu este constituţional, dar Parlamentul ar putea eventual să definească mai clar fapta. Iată ce spune la RFI senatorul PNL Nicolae Vlad Popa. Curtea Constituţională ar urma să decidă miercuri în privinţa dezincriminării abuzului în serviciu.

Nicolae Vlad Popa constată că "această infracţiune de abuz în serviciu a produs în România cele mai mari prejudicii banului public (...). Este constituţional textul. De foarte multe ori s-a încercat dezincriminarea prin această cerere la Curtea Constituţională. Toate deciziile au constatat că textul respectiv este constituţional şi dacă acum ar exista o altfel de decizie, ar fi o contradicţie cu propria jurisprudenţă".

Senatorul crede că "problema acestui text este eventuala definire mai precisă a faptei, deşi această chestiune o preiau judecătorii, care în nici un caz, în nici un caz nu au condamnat pe simple greşeli sau neatenţii, cum se spune, nebăgare de seamă. Condamnările au fost clar dovedite pe intenţie, pe rea credinţă, pe interesul de a obţine foloase de orice fel".

"Această eventuală dezincriminare este aşteptată de foarte multe persoane şi avem de-a face doar cu persoane în poziţii importante, deci demnitari, oameni care sunt acum cercetaţi în această infracţiune, care nu poate fi săvârşită decât de cei care au puterea. Această categorie se află în principal în zona politică (...). Efectele (unei eventuale dezincriminări a abuzului în serviciu-n.r.) sunt grave şi nici nu vreau să mă gândesc ce ar putea însemna un asemenea lucru în justiţia românească", afirmă Nicolae Vlad Popa.

Cine trebuie să redefinească abuzul în serviciu? "Noi (Parlamentul-n.r.) putem să găsim o soluţie care să înlăture orice fel de comentarii (...). Nu este un text general, în opinia mea, dar ca să înlăturăm orice fel de comentarii, orice fel de scenarii, se poate defini mai precis, dar baza trebuie să rămână aceeaşi şi anume că un funcţionar, un înalt funcţionar nu poate să facă ce vrea el, pentru că în România, până când a intervenit această infracţiune, oamenii, cum spunea acel vestit Mischie, care aveau pixul în mână făceau ce vroiau, inclusiv împotriva intereselor comunităţii", spune senatorul PNL.

Nicolae Vlad Popa, despre eventuala dezincriminare a abuzului în serviciu