Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CCR: Definirea abuzului în serviciu e parțial neconstituțională

CCR a admis miercuri parțial sesizările privind neconstituționalitatea prevederilor privind abuzul în serviciu, a declarat președintele interimar al CCR, Valer Dorneanu. Judecătorii recomandă ca sintagma ''în mod defectuos'' să fie înlocuită cu ''prin încălcarea legii''.

Magistrații au decis cu unanimitate de voturi că admit excepția de neconstituționalitate și ''constată că dispozițiile art 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 și ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma 'îndeplinește în mod defectuos' din cuprinsul acestora se înțelege 'îndeplinește prin încălcarea legii' '', se arată într-un comunicat dat publicității de CCR.

Totodată, magistrații au respins excepția de neconstituționalitate ca neîntemeiată și au constat că articolul 13 din legea nr. 79/2000 sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Articolul articolul 297 din Codul Penal prevede că ''fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică''.