Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ATAC ARMAT în Marea Britanie: Deputata britanică atacată la Leeds a murit

cox.jpg

Deputata britanică Jo Cox
Deputata britanică Jo Cox
Image source: 
Reuters

(ÎN ACTUALIZARE) Deputata laburistă britanică Jo Cox este în stare critică după ce a fost împuşcată şi înjunghiată în apropierea oraşului Leeds, informează Channel 4. Atacatorul ar fi strigat: "Britain first!", conform unui martor citat de Sky News.

ACTUALIZARE 4: Deputata Jo Cox a murit la spital.

ACTUALIZARE 3: Campania electorală organizată înaintea referendumului pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană a fost suspendată pe parcursul zilei de joi ca reacţie la tentativa de asasinare a deputatei laburiste Jo Cox.

ACTUALIZARE 2: Premierul Marii Britanii, David Cameron, a reacționat la scurt timp după atac: "Sunt foarte preocupat de informaţiile privind rănirea deputatei Jo Cox. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt pentru Jo şi pentru familia acesteia", a transmis premierul conservator.

ACTUALIZARE 1: Deputata britanică este în stare critică.

.................................................................

Atacul de la Leeds are loc în context apropierii date referendumului de ieșire a Marii Britanii din UE. Surse citate de presa britanică afirmă că parlamentarul a fost atacat de un bărbat susținător al ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Partidul laburist, din care face parte și deputata Jo Cox, este favorabil rămânerii țării în UE.

Potrivit presei britanice, Jo Cox, în vârstă de 41 de ani, membră a Partidului Laburist, a fost atacată în circumscripţia sa electorală, în localitatea Birstall, situată în apropierea oraşului Leeds.

În acelaşi incident a fost înjunghiat un bărbat de circa 40 de ani, care a suferit răni uşoare.

Potrivit unor surse citate de site-ul agenţiei Reuters, Jo Cox, membră a Camerei Comunelor, este în stare critică.

Un bărbat în vârstă de 52 de ani a fost arestat preventiv în urma atacului.