Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jo Cox - o stea în urcare a politicii britanice - a fost asasinată brutal

jo-cox-image-1-736x414.jpg

Jo Cox
Când se afla la Londra, Jo Cox locuia cu soțul ei, Brendan, pe o barjă convertită în casă pe râul Tamisa
Sursa imaginii: 
Brendan Cox

Deputata Jo Cox, asasinată pe 16 iunie 2016 în circumscripția ei electorală când se afla în exercițiul funcțiunii, era o stea în urcare a Partdului Laburist de opoziție. Moartea ei a dus la oprirea completă a oricărei activități politice cu numai o săptămână înaintea referendumului care va decide dacă Marea Britanie rămâne membru sau părăsește Uniunea Europeană.

Firul vieții lui Jo Cox s-a curmat cu numai șase zile înaintea împlinirii vârstei de 42 de ani, ea lăsând în urmă pe soțul ei Brendan și doi copii în vârstă de cinci și trei ani. 

Deputata a murit la datorie, în fața bibliotecii publice din mica loalitate Birstall, din comitatul Yorkshire, la 13 kilometri sud vest de orașul Leeds, în timpul orelor dedicate întâlnirii săptămânale cu alegători din circumscripție. 

Jo Cox era deputată doar de un an, ea fiind aleasă pentru prima oară în circumscripția Batley și Spen din vestul comitatului Yorkshire în luna mai 2015, clasându-se pe primul loc cu 43% din voturile exprimate, un avans de 12% față de principalul ei contracandidat din Partidul Conservator. 

Deși novice, deputata s-a remarcat imediat ca fiind o politiciană energică și curajoasă, ceea ce a adus-o repede în dezacord cu conducerea partidului. 

Deși a fost unul dintre cei 36 de deputați care au semnat în favoarea candidaturii actualului lider, stângistul Jeremy Corbyn, Jo Cox a votat în favoarea lui Liz Kendall, candidata cea mai de dreapta în scrutinul pentru alegerea liderului Partidului Laburist.

După recentele alegeri locale din luna mai în care Partidul Laburist a obținut cele mai slabe rezultate al unui partid aflat în opoziție în ultimii 30 de ani, Jo Cox și-a exprimat regretul pentru a-l fi ajutat pe Corbyn să-și depună candidatura. 

Ea l-a sfidat pe liderul său de partid, un pacifist consecvent, și în Camera Comunelor când a vorbit în favoarea autorizării de atacuri aeriene împotriva organizației Statul Islamic în Siria de către aviația militară britanică.

Activistă energică

De altfel, ea era cunoscută și drept o apărătoare a drepturilor femeilor siriene, principalele victime în războiul civil din Siria declanșat acum mai bine de cinci ani.

Și deși se plasa aparent la dreapta liderului său de partid, Jo Cox a fost o politiciană de stânga, pasionată de probleme sociale, de pildă casele de bătrâni sau a rolului femeilor în public. 

Absolventă de studii sociale și politice a Universității Cambridge, Jo Cox a lucrat pentru mai multe organizații de caritate, iar apoi a intrat în politică în Partidul Laburist, unde a fost apropiată de fostul lider, Gordon Brown. 

La fel de pasionată a fost și în campania pentru referendumul din 23 iunie, sprijinind rămânerea Regatului Unit în UE. 

Potrivit relatărilor de presă bărbatul suspectat de uciderea lui Jo Cox ar fi strigat "Britain First" în momentul arestării sale de către poliție, care înseamnă "Marea Britanie mai întâi", dar și numele unei organizații de extrema dreaptă, opusă apartenenței la UE. 

Nu există deocamdată probe că asasinat ar fi avut drept motiv opiniile pro-europene ale lui Jo Cox, iar poliția, care-l intervievează pe suspect, nu face niciun fel de comentarii în această fază a anchetei. 

În semn de respect, campaniile Britain Stronger in Europe și Vote Leave și-au suspendat orice activitate politică, iar premierul David Cameron, care susține rămânerea în UE și-a contramandat un miting electoral în Gibraltar, în timp ce elogiile la adresa lui Jo Cox au curs din toate părțile spectrului politic.

Deputați în primejdie

Atacul împotriva lui Jo Cox va ridica semne de întrebare cu privire la siguranța deputaților când vine vorba de întâlniri cu alegătorii la birourile parlamentare de circumscripție.

Pe 14 mai 2010 deputatul Laburist Stephen Timms a fost înjunghiat de două ori în stomac de Roshonara Choudhry, o studentă radicalizată în islamism, iar în anul 2000 deputatul Liberal Democrat Nigel Jones a fost și el atacat în propriul birou parlamentar de un bărbat cu o sabie, în cursul incidentului pierzându-și viața consilierul local Andrew Pennington, care încercase să-l apere pe deputat.

O recentă anchetă printre parlamentari de cotidianul The Guardian a arătat că unul din cinci deputați a fost victima unui atac sau tentative de atac pe când se aflau în exercițiul funcțiunii în circumscripțiile lor. 

Deputații în Camera Comunelor sunt aleși prin scrutin majoritar uninominal cu un singur tur și îi reprezintă pe toți cetățenii din circumscripția respectivă (în medie 100000) indiferent de orientare politică.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ