Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vicepreședinte PLDM (R. Moldova): ”Avem nevoie de o resetare pentru a rezista presiunilor fără precedent”

vadim.jpg

Vicepreședintele PLDM Vadim Pistrinciuc
Vicepreședintele PLDM Vadim Pistrinciuc

La Chișinău, va avea loc, sâmbătă, cel de-al șaptelea congres al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Liderul PLDM, Vlad Filat, aflat în arest preventiv, acuzat de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul Băncii de Economii, își va depune mandatul de președinte și părăsește formațiunea. Congresul de constituire a PLDM a avut loc la 8 decembrie în 2007 și de la bun început a fost condus de fostul democrat, Vlad Filat.

Vicepreședintele liberal-democraților Vadim Pistrinciuc spune, la RFI, că acest congres de sâmbătă este unul necesa. Iată și de ce: ”Vrem să fim primii care ne aliniem la noua legislație privind finanțarea partidelor politice. De aceea, vor fi făcute mai multe modificări în statutul partidului. În primul rând, în ceea ce privește transparența tuturor proceselor și a mecanismelor de finanțare. De asemenea, vom alege o nouă conducere a PLDM, ceea ce înseamnă un nou consiliu politic național. Va fi un consiliu mai mic, dar cu o reprezentativitate mai bună a teritoriilor și a tinerilor ca să fie mai operativ. Suntem în opoziție și va trebui să ne întâlnim mai des pentru anumite decizii mai combative. Totodată, vor și alegerile președintelui formațiunii. Vor fi alegeri deschise. Este un candidat care și-a anunțat participarea în mod plenar. Este vorba de fostul ministru al Apărării,Viorel Cibotaru, o personalitate foarte puternică. Are șanse destul de mari, dar evident vor fi discuții deschise. Ne așteptăm inclusiv și la provocări în timpul congresului, dar suntem gata de orice scenariu”, susține Vadim Pistrinciuc.

Întrebat dacă și în continuare rămâne vicepreședinte al PLDM, politicianul a răspuns: ”Deocamdată da, îmi voi continua activitatea, dar îmi doresc și eu, ca și toți colegii mei, o reînnoire a echipei, oameni noi, promovați tot din interiorul partidului sau din exterior. Noi conștientizăm foarte bine și problemele politice pe care le avem ca și partid. De aceea, avem nevoie de o resetare, vom gândi o nouă abordare, strategie a partidului, astfel încât să putem și să rezistăm acestor presiuni fără precedent la care suntem supuși și să rezistăm încercărilor Guvernului de a controla la infinit tot ce mișcă în țara asta. Să nu le permitem ca R.Moldova să devină o țară autoritară sau autocratică și să avem un partid de dreapta puternic, rezistent la orice criză. PLDM își va începe propria reconstrucție. Ziua de 18 iunie, când va avea loc congresul, înseamnă începutul relansării acestui partid. Un aspect foarte important pe care îl vom decide este colaborarea foarte intensă, nu doar în alegerile prezidențiale, dar și viitoarele alegeri parlamentare cu alte partide de dreapta. Considerăm că acest eșichier, acest spectru politic este destul de fragmentat și va trebui să revenim la discuții. Trebuie să ne gândim la consolidarea eforturilor pe dreapta”.

În ceea ce privește recâștigarea încrederii alegătorilor, Vadim Pistrinciuc spune că cei din PLDM vor munci foarte mult.”Colegii care au rămas sunt cei mai integri, putem să mergem înainte, să muncim, prin consolidarea opțiunii de dreapta în R.Moldova și a ideii pro-europene, adevărate, autentice, nu așa cum o promovează această guvernare. Ținând cont de alegerile prezidențiale, noi în continuare vom pleda pentru un candidat de dreapta. Chiar astăzi avem discuții cu unii colegi din alte partide. Nu pot să vă dau detalii. Dar ne dorim un candidat de dreapta, pledăm pentru această idee”, a conchis Vadim Pistrinciuc, vicepreședinte PLDM.

 
Vicepreședintele PLDM Vadim Pistrinciuc