Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia, vot pentru marile municipalități; partidul premierului nu e favorit în sondaje

italy_flag_elections.jpg

Atenția se va concentra asupra Romei, centrului financiar Milano și bastionului tradițional al Partidului Democrat, Torino
Atenția se va concentra asupra Romei, centrului financiar Milano și bastionului tradițional al Partidului Democrat, Torino
Sursa imaginii: 
RFI

Italienii votează duminică pentru alegerea primarilor în cele mai mari orașe, într-un scrutin ce va testa popularitatea prim-ministrului Matteo Renzi și ar putea oferi controlul capitalei Roma formațiunii antisistem Mișcării 5 Stele.

Partidul Democrat al lui Renzi a primit o lovitură în primul tur pe 5 iunie. Cele mai mari patru orașe din Italia sunt printre alte 126 de orașe unde continuă cursa electorală între primii doi clasați, după ce niciunul dintre candidați nu a obținut mai mult de 50% din voturi.

Atenția se va concentra asupra Romei, centrului financiar Milano și bastionului tradițional al Partidului Democrat, Torino, în timp ce 8,6 milioane de persoane - sub o cincime din totalul electoratului - își vor exprima votul, notează Reuters.

Roma pare să renunțe la conducerea PD pentru a o alege pe Virginia Raggi de la M5S, care a obținut 35,2% din voturi în primul tur și l-a împins pe candidatul lui Renzi pe locul al doilea, cu o campanie promițătoare pentru lupta împotriva corupției și privilegiilor.

Renzi a declarat că votul nu îi va afecta guvernul de coaliție stânga-dreapta, dar un rezultat prost îl va pune sub presiune în partidul său deja divizat înaintea unui referendum (asupra reformei constituționale) în octombrie, când mizează pe viitorul său politic.

Cea mai semnificativă contestare politică pentru Renzi este la Milano, unde el l-a susținut pe Giuseppe Sala, ”patronul” Expoziției Universale din 2015. Sala s-a plasat în primul tur abia cu un punct procentual înaintea rivalului de centru-dreapta Stefano Parisi.

Votarea se închide la 23.00 când vor fi anunțate exit-poll-urile pentru principalele orașe. Proiecțiile inițiale bazate pe numărarea voturilor vor fi anunțate după aproximativ o oră și apoi la intervale de timp regulate, adaugă Reuters.