
Politică
Brexit: Români din Marea Britanie despre referendumul din 23 iunie
20160618_1535271.jpg

“Mă îndoiesc că în cazul ieșirii din UE Marea Britanie ne va trata pe noi românii într-un mod care să ne creeze dificultăți de integrare sau de adaptare sau de conviețuire”, spune jurnalistul și muzicianul Marian Stan care locuiește la Cambridge.
“Să nu uităm că Marea Britanie, ca și sora ei mai mare, Statele Unite, au fost întotdeauna interesate să absoarbă, forța de muncă de calitate, adică oamenii capabili. Eu zic că cei capabili nu ar trebui să-și facă griji în cazul ieșirii din UE.” adaugă el.
“Despre cei incapabili, nu știu ce să spun, probabil că nu vor rezista, așa cum probabil nu vor rezista nici cei leneși sau cei care se iau în piept cu legea.” conchide Marian Stan.
La ora actuală se află în Regatul Unit un număr estimat de peste 200000 de români, dintre care aproape jumătate în Londra, o cifră care a crescut simțitor după deschiderea totală a pieței muncii pentru români și bulgari la 1 ianuarie 2014.
Brexit - recesiune - șomaj?
Ciprian Prodan lucrează în construcții, ca majoritatea bărbaților români din Marea Britanie și consderă că ieșirea din UE ar duce la o recesiune cu consecințe grave pentru românii de aici.
“Părerea mea este că se vor pierde foarte multe joburi în construcții, estimez la 30% aceste pierderi, salariile vor scădea foarte mult, la fel și prețul locuințelor”, spune Ciprian Prodan, care este proprietarul unei mici companii de construcții.
Floria Teleman lucrează cu jumătate de normă în educarea copiilor preșcolari și știe că nu poate influența rezultatul scrutinului de joi, dar este convinsă de faptul că va fi afectată de o eventuală ieșire a Marii Britanii din UE. Iar o astfel de situație va impune o altă atitudine din partea românilor, spune ea.
“Profitând de această situație această situație devine un motiv de filtrare proprie și anume, decizi în ce loc te duci, ai dreptul să te duci, filtrându-ți decizia prin anumite criterii, criterii pe care până acum noi le-am folosit tot timpul, de exemplu pentru mine un criteriu de bază este – nu mă duc într-un loc în a cărui limbă n-o cunosc, pentru că neputând să comunic cu ceilalți nu pot să-mi câștig existența, iar ca să-mi câștig existența trebuie să comunic ce știu să fac, să mă vând”, spune Floria Teleman.
Decizia pe care o va lua electoratul britanic joi este una crucială, care privește nu doar Regatul Unit, ci și întreaga Uniune Europeană și poate chiar întreaga planetă, dar, după cum spune George Maglan, dublu licențiat universitar care lucrează în Londra ca bucătar, aceasta nu pare să-i intereseze prea mult pe românii de aici.
“Marea majoritate a românilor încă nu-și dau seama de ce impact ar putea să aibă, pentru că sunt angrenați în munca de zi cu zi și muncesc din greu și așa cum suntem noi obișnuiți și aici, dar și în România,u știm să luăm decizii nu când ar trebui , într-un mod elegant și doar cu capul, ci doar în momente de criză, atunci știm să ieșim în stradă știm să luăm poziții mult mai dure”, spune George Maglan care adaugă că acum e mult prea târziu, dar românii ar fi putut să facă o acțiune de lobby pentru a-și face cunoscut punctul de vedere cu privire la acest referendum.
Sprijin pentru rămânere
Așadar românii nu au posibilitatea să influențeze rezultatul, dar dacă ar fi să transmită un mesaj electoratului britanic, ce i-ar spune?
E bine să rămână în Uniune, nu numai pentru români, pentru toată lumea, e bine să rămână în interior, e de părere Ciprian Prodan.
Evident că aș vrea să rămână în UE, e dorința exprimată de Floria Teleman.
Dorința mea e să rămânem, pentru că și noi și ei suntem europeni, iar migrațiile s-au făcut nu numai de acum, ci de mii și mii de ani, încheie George Maglan.