Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii rezidenți legali în Marea Britanie pot rămâne în caz de Brexit

cristina_irimie.jpg

Cristina Irimie
Cristina Irimie spune că românii din Marea Britanie nu sunt informați cu privire la posibilele consecințe ale unui Brexit
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Dreptul de ședere al românilor, ca și al celorlalți cetățeni din Uniunea Europeană aflați legal în Marea Britanie nu va fi afectat de un eventual vot de ieșire din UE în referendumul de joi 23 iunie. Campania Vote Leave a dat asigurări oficiale, într-un răspuns la o întrebare adresată de RFI. 

Nimeni din celelalte țări ale UE nu va fi expulzat din Marea Britanie, și nici nu vor fi cetățeni ai Regatului Unit care vor fi obligați să părăsească alte țări europene, în cazul în care Regatul Unit va părăsi UE.

Orice afirmații contrare nu sunt decât o sperietoare. Propria cartă a drepturilor fundamentale a UE împiedică expulzarea colectivă a cetățenilor britanici din statele UE, în timp ce toți cetățenii UE care au reședința în mod legal în Regatul Unit la data retragerii își vor păstra dreptul de ședere.

Marea Britanie va putea totuși să-și recâștige controlul asupra cui este admis în Marea Britanie și să recupereze  puterea de a expulza infractorii condamnați  care provin din alte state membre ale Uniunii Europene”, se spune într-un email primit la RFI din partea campaniei Vote Leave. 

Care este însă opinia experților în recrutare cu privire la statutul românilor în cazul unui Brexit - vot pentru ieșirea din UE?

Cristina Irimie este directoarea unei agenții de recrutare de forță de muncă la Londra care se adresează cetățenilor români, precum și fondatoare a primei publicații online în română din Marea Britanie, Români în UK, și vorbește de impactul referendumului asupra activității de recrutare.

Cristina Irimie: Nu am fost afectați dn punctul de vedere al clienților din Marea Britanie, în schimb am observat o îngrijorare din partea candidaților pregătiți să-și înceapă o viață nouă în Marea Britanie. Am observat că o parte a acestora amână decizia relocării pentru a vedea ce se întâmplă cu referendumul.

Reporter: Deci nu au grăbit lucrurile ca să ajungă rezidenți britanici cât mai repede?

CI: Nu, candidații din România par a fi puțin prudenți, deși dacă încercăm să intrăm în detalii cu ei se vede intoxicarea presei cu privire la referendum și mulți dintre ei au informații eronate sau nu știu la ce să se aștepte de la acest referendum.

În schimb, dacă ne uităm în baza de date a clienților pe care-i deservim prin firma de consultanță de la Londra observăm o mare creștere a numărului de clienți care încearcă să dobândească certificatele de rezidență și de asemenea am observat și aici o mare lipsă de informare.

Reporter: Campania Vote Leave mi-a răspuns la o întrebare și a spus că cetățenii care sunt deja rezidenți legali în Marea Britanie nu vor fi afectați în cazul unui vot de ieșire pe 23 iunie.

CI: Cred că este un răspuns oficial bun, din păcate multă lume continuă să traiască într-o lipsă de informare. Lumea nu știe de unde să se informeze și atunci apelează la informarea din media socială, în special grupuri pe Facebook și lumea își dă cu presupusul.

Reporter: Ce recomanzi românilor care se află deja în Marea Britanie și care doresc să rămână aici chiar în cazul unui vot de ieșire din UE?

CI: Recomand tuturor acestor români să se asigure că îndeplinesc criteriile pentru a avea dreptul de ședere în Marea Britanie de la ministerul de interne, chiar dacă acesta nu este obligatoriu și de asemenea le recomand celor ce lucrează pe cont propriu (self-employed) să se asigure că au un stat real de self-employment și să încerce să devină angajați.

Reporter: Care este starea de spirit a românilor din Marea Britanie înainte de referendum?

CI: Au emoții și cred că văd o lume mult mai neagră dacă Marea Britanie decide să iasă din UE după acest referednum.

Reporter: Ai auzit de cazuri de oameni care se gândesc să plece din Marea Britanie chiar dacă sunt rezidenți aici?

CI: Nu am auzit de asemenea cazuri, în schimb am auzit de cazuri în care lume de aici, în special muncitori necalificați, se gândesc că se vor impune vize și nu știu dacă se vor încadra în aceste criterii. Așa că am constatat că deși ei nu prea înțeleg terminologia, totuși se gândesc că fiind necalificați vor fi afectați negativ mai mult decât muncitorii calificați.

 
Ascultați interviul cu Cristina IRIMIE realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ