Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Senatorii şi deputaţii care şi-au angajat rudele la birourile parlamentare până în 2013 scapă de ANI

Senatorii şi deputaţii care şi-au angajat rudele la birourile parlamentare până în anul 2013 nu vor putea fi urmăriţi de Agenţia Naţională de Integritate. Aşa a decis Parlamentul, care a adoptat miercuri o propunere legislativă în acest sens.

Proiectul arată că dispoziţiile din Statutul deputaţilor şi senatorilor potrivit cărora parlamentarii nu-şi pot angaja rudele la birourile parlamentare nu se vor aplica retroactiv şi nu vor produce efecte juridice pentru faptele săvârşite înainte de intrarea în vigoare a acestor dispoziţii, adică înainte de 21 august 2013.

Propunerea legislativă iniţiată de Florin Iordache (PSD), Daniel Florea (PSD) şi Marton Arpad (UDMR) a fost adoptată de plenul Parlamentului cu 306 voturi pentru şi o abţinere.

Mai mulţi parlamentari au fost acuzaţi de ANI că s-au aflat în conflict de interese înainte de 2013, pentru angajarea rudelor la birourile lor parlamentare.

Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost modificat în 2013, în sensul că membrii familiei parlamentarului ori rudele acestuia până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi la biroul parlamentar. Această restricţie nu a existat în Statut înainte de modificarea produsă în 2013.