Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentarii care și-au angajat rudele scapă de probleme. ANI: Bătălia se mută în instanțe

Plenul reunit al celor două Camere a votat dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentarii care și-au angajat rudele la cabinete înainte de 2013. Au fost 306 voturi pentru și o singură abținere.

Legea nu poate activa nici retroactiv și nici nu se dă, de acum înainte, liber la angajat, spune, la RFI, deputatul liberal Mihăiță Calimente, aflat pe lista celor care au cerut interpretarea statutului aleșilor. El susține că parlamentarii nu au fost informați cum trebuie la momentul la care și-au angajat rudele, că se clarifică o situație punctuală și că la momentul respectiv, cu toate că există o altă lege, din 2003 care definea conflictul de interese, parlamentarii nu erau asimiliați cu funcționarii publici:( Eu n-am participat la vot tocmai pentru că știam că vor exista asemenea discuții. Cred că votul de astăzi a lămurit o situație în care am fost efectiv băgați fără să știm efectiv despre ce e vorba. Dacă ni s-ar fi comunicat de către serviciul Personal sau Juridic al Camerei că nu avem voie să angajăm rude, sigur că nimeni n-ar fi făcut acest lucru. În 2008, când a început mandatul nu s-a spus nimic. Abia în 2013, după ce se terminase mandatul, am înțeles că lucrurile au devenit neclare datorită modificării statutului parlamentarului, care nu mai era demnitar, ci funcționar public. Deci lămurește povestea aia din 2013 care a activat retroactiv și ne-am trezit în această situație.)

Agenția Națională de Integritate a criticat în repetate rânduri inițiativa. Acum, după vot, ar urma să fie afectate o serie de dosare aflate pe rol care vizează tocmai angajarea rudelor de către membri ai Parlamentului. Bătălia se mută în instanțe, adaugă președintele ANI, Bogdan Stan:( Există 29 de dosare care se află în prezent pe rol în diferite stadii procesuale, cu membri ai parlamentului  care și-au angajat propriile rude, restul fiind finalizate. Suntem covinși că în aceste dosare se va încerca o eliminare de la aplicare a art. 70, invocându-se ceea ce s-a întâmplat în Parlament. Dar, din punctul nostru de evdere, vă pot spune că definiția conflictului de interese, așa cum este prevăzută în art 70 din legea 161 este suficient de clară. Noi vom continua să o aplicăm, așa cum am facut-o și până acum. Bătălia, din acest moment, se va muta în instanțele de judecată în care, repet, se va încerca să se elimine de la aplicare dispozițiile art 70.)