Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Renate Weber: Un Brexit ar trebui să însemne automat demisia lui Juncker

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele Comisiei Europene ar trebui să-şi dea demisia, dacă Marea Britanie decide să părăsească UE, declară la RFI europarlamentarul Renate Weber, membră a grupului ALDE din PE. Ea observă pe de altă parte că România a fost "tăcută" în privinţa referendumului de joi din Regatul Unit.

Renate Weber crede că Jean-Claude Juncker ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru un eventual Brexit: "Eu sunt foarte decepţionată de performanţele Comisiei conduse de domnul Juncker şi aşa cum un Brexit ar însemna automat demisia Guvernului de la Londra, aşa ar trebui să însemne şi la nivelul Uniunii Europene, cu toate consecinţele, pentru că asta ar însemna o perioadă de oarecare instabilitate, până se numeşte o altă Comisie nu mai poţi să ai continuitate în activitate, într-un moment în care Uniunea Europeană e într-o situaţie destul de critică, nu sunt rezolvate nici criza refugiaţilor, nici alte crize care ţin de domeniul economic şi social în UE, dar cred că o responsabilitate politică ar trebui să existe şi la nivelul UE. Dacă mă întrebaţi însă dacă aşa ceva se va întâmpla, o să vă spun că nu, nu cred sub nici o formă că se va întâmpla. Nu cred că o să existe o presiune din partea grupurilor politice atât de puternică, încât să determine demisia Comisiei Juncker".

Preşedintele Comisiei Europene nu va demisiona în cazul în care britanicii vor vota pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană, a declarat recent purtătorul de cuvânt al instituţiei, Margaritis Schinas.

Întrebată cum i s-a părut atitudinea autorităţilor române în chestiunea Brexit, Renate Weber a răspuns: "România nu cred că a jucat vreun rol aici, în nici un fel, cred că a fost tăcută, aşa cum tăcută din păcate ne-am obişnuit să fie pe multe alte subiecte care ţin de viitorul Uniunii Europene".

Guvernul României aşteaptă rezultatul referendumului din Marea Britanie şi există "o îngrijorare", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, care a precizat că Ministerul de Externe priveşte cu atenţie acest referendum.