Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie iese din UE. Cameron îşi anunţă demisia (toate reacţiile, în ştire)

marea_britanie_iese_ue_cameron_avem_nevoie_nou_primministru_octombrie.jpg

Premierul britanic, David Cameron (Foto: Reuters/Stefan Wermuth)
Premierul britanic, David Cameron (Foto: Reuters/Stefan Wermuth)

Rezultate finale oficiale: 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului, adică pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. Numărul votanților care s-au pronunțat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.

UPDATE 16.14: Vicepremierul nord-irlandez Martin McGuinness, membru al formaţiunii republicane Sinn Fein, propune un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie şi unirea cu Irlanda, după decizia britanicilor de ieşire din UE.

 

UPDATE 16.10: Scoţia intenţionează să organizeze un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, anunţă premierul Nicola Sturgeon: "Devine evident că opţiunea unui nou referendum proindependenţă trebuie să existe şi este luată în discuţie".

 

UPDATE 15.35: Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană "cât mai curând posibil", afirmă într-un comunicat comun preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

 

UPDATE 15.31: Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, anunţă că instituţia pe care o conduce are pregătite 250 de miliarde de lire sterline (310 miliarde de euro), suplimentar, pentru a spriji pieţele financiare după Brexit.

 

UPDATE 15.30: România înregistrează rezultate economice solide, care ne oferă un confort suplimentar și încredere că impactul Brexit asupra economiei românești va fi unul redus, a anunțat vineri Ministerul Finanțelor Publice.

 

UPDATE 15.17: Votul britanicilor în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană "pune la grea încercare Europa", care "nu mai poate continua ca până acum" şi trebuie de azi înainte "să se concentreze pe esenţial", declară preşedintele Franţei, François Hollande.

 

Preşedintele francez, François Hollande (Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes/arhivă)

Preşedintele francez, François Hollande (Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes/arhivă)

 

UPDATE 15.15: Marea Britanie nu trebuie să se grăbească să iasă din Uniunea Europeană, declară fostul primar al Londrei, Boris Johnson, posibilul viitor premier britanic, unul dintre liderii mişcării favorabile Brexit: "Este esenţial să subliniem că nu este nevoie să ne grăbim. Exact cum a spus premierul David Cameron, pe termen scurt nu se va schimba nimic, dar trebuie să începem activităţile, pentru a vedea cum scoatem Marea Britanie din acest sistem supranaţional".

 

UPDATE 14.55: Cancelarul german, Angela Merkel, afirmă că întreaga Uniune Europeană trebuie să "analizeze cu calm" situaţia şi mai ales să nu ia decizii pripite. Ea a luat act "cu regret" de "lovitura dată Europei" în urma referendumului din Marea Britanie şi a anunţat că i-a invitat luni la Berlin pe preşedintele francez, premierul italian şi preşedintele Consiliului European.

 

UPDATE 14.40: Copreşedintele PNL Alina Gorghiu consideră că rezultatul referendumului din Marea Britanie reprezintă un moment de încercare pentru UE şi spune că liberalii sunt încrezători "în forţa proiectului european, care a adus foarte multe beneficii României".

 

UPDATE 14.35: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, face apel la calm şi responsabilitate şi cere o analiză serioasă, care să genereze mai multe planuri, criticând în acelaşi timp Executivul român, pentru că nu a avut un ”plan B”.

 

UPDATE 14.10: Cancelarul german, Angela Merkel, afirmă că Uniunea Europeană trebuie să rămână unită în urma rezultatului referendumului din Marea Britanie: "Uniunea Europeană este suficient de puternică, astfel încât să dea răspunsurile cuvenite situaţiei de astăzi".

 

UPDATE 14.00: Premierul Dacian Cioloş declară că nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au românii care muncesc în Marea Britanie şi că nu va exista un impact semnificativ, pe termen scurt asupra economiei.

"România doreşte să îşi continue drumul european şi să fie un actor pro-activ (...). Din prima analiza rezultă că nu va exista un impact economic, imediat, semnificativ asupra economiei (..). Nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care cetăţenii români le au acolo în calitate de cetăţeni europeni", spune prim-ministrul.

 

UPDATE 13h31: Primul ministru scoțian Nicola Sturgeon a declarat că un nou referendum privind independența Scoției ”este pe masa de lucru”.

UPDATE 13h28: "Sperăm ca Marea Britanie să rămână un partener apropiat al Uniunii Europene în viitor”, spune într-o conferință de presă președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker citat de BBC

UPDATE 12h50: ”Trebuie să ne păstrăm calmul. Nu e cazul să ne îngrijorăm”. Acesta este mesajul președintelui Iohannis transmis  după reuniunea de urgență de joi de la Palatul Cotroceni la care au participat președintele, primul ministru, guvernatorul BNR Mugur Isărescu și liderii principalelor partide politice.

"Premierul Cioloș m-a asigurat că impactul Brexitului asupra economiei românești nu este mare și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. De asemenea guvernatorul Mugur Isărescu m-a asigurat că impactul asupra monedei naționale nu va fi semnificativ. Leul nostru nu va avea de suferit”, a spus șeful statului.

”Ieșirea Marii Britanii din UE nu e un proces care se desfășoară de azi pe mâine. Specialiștii estimează că negocierile vor dura circa 2 ani iar România va fi parte a acestor negocieri și vom avea grijă de românii care trăiesc și lucrează în Marea Britanie (...) UE trebuie să continue, este un proiect bun, din care vrem să facem parte în continuare. E nevoie de solidaritate la nivelul celor 27 de state care rămân în UE. Trebuie să ne păstrăm calmul. Nu e cazul să ne îngrijorăm”, a mai spus președintele.

”Mă bucur să constat că există consens la nivelul liderilor politici români, care cu toții consideră că drumul României este în interiorul UE. Acest proces nu trebuie pus sub semnul întrebării din motive electorale”, a mai spus președintele în declarația televizată de la Palatul Cotroceni.

 

UPDATE 10h55: Primele reacții de la Moscova: Ministrul adjunct al Finanţelor de la Moscova Alexei Moiseyev, se aşteaptă ca impactul asupra pieţelor financiare să fie vizibil imediat, transmite agenţia TASS preluată de Digi24. O altă reacţie oficială vine de la Konstantin Kosachev, preşedintele comitetului pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei Ruse, camera superioară a Legislativului de la Moscova: „Pentru Rusia, Uniunea Europeană este încă un partener major... Dacă UE eşuează, se confruntă cu noi crize şi probleme, acest lucru va afecta relaţiile noastre comerciale, deja afectate de sancţiuni”, a spus el potrivit aceleiași surse. „Uniunea Europeană, aşa cum estea ea acum, nu-i satisface nici pe membri, nici pe partenerii săi, ceea ce impune unele reforme. Să sperăm că acele reforme vor ţine seama şi de preocupările Rusiei şi că vor face posibile unele îmbunătăţiri în relaţiile noastre bilaterale”, a mai adăugat Kosachev.

UPDATE 10h25: ”Avem nevoie de un nou prim ministru până în octombrie”, declară David Cameron. ”Marea Britanie poate supraviețui și în afara UE”

UPDATE 10h15: Decizia țării de a părăsi UE o transformă într-un "semi-outsider” iar vocea Marii Britanii nu va mai fi la fel de puternică a declarat ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, potrivit BBC. El a adăugat că David Cameron va ramane premier.

UPDATE 10h08: Președintele Klaus Iohannis anunță pe Facebook că i-a invitat la Cotroceni, de la ora 11.00, pe premierul Dacian Ciolos, pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, și pe liderii partidelor politice, pentru consultări pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii.

 

Cursul valutar leu/euro de la Bucureşti a crescut cu aproape 1% imediat la deschiderea pieţei, ca reacţie la rezultatul votului din Marea Britanie, unde britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană.
La ora 9:08, cursul era cotat la Bucureşti la 4,55/4,5520, la un moment dat ajungându-se şi la 4,5650 lei/euro.

Daniel Dăianu, membru al Consiliul de Administraţie al BNR,  declară că leul este în pericol, dar BNR va face în aşa fel astfel încât să atenueze volatilitatea. 

 

UPDATE 9h55: Șeful diplomației franceze Jean-Marc Ayrault se declară trist pentru Marea Britanie.

Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier: "Veștile din Marea Britanie sunt într-adevăr serioase. Se pare că este o zi tristă pentru Europa și Marea Britanie", s scris șeful diplomației germane pe contul său oficial de Twitter.

UPDATE 9.53: "Suntem hotarati sa ramanem uniti in numar de 27. Pana cand paraseste UE, în Marea Britanie se va aplica legislația europeană, cu drepturi și obligații”, spune Donald Tusk președintele Consiliului European.

The New York Times titrează: Marea Britanie șochează lumea prin decizia de a părăsi UE.

 

UPDATE 9h45: Guvernul Irlandei se va reuni de urgență, după votul cu "implicații foarte semnificative" al britanicilor.

UPDATE 9H32: Corespondentul RFI la Londra Petru Clej ne spune când va da premierul Cameron primele declarații: 

UPDATE 9h30: Cum se vede evoluția rezultatelor de la Bruxelles? Corespondenta RFI la Bruxelles Mihaela Gherghișan transmite: 

UPDATE 9h21: Președintele francez Francois Hollande a convocat pentru această dimineață o reuniune a cabinetului după referendumul din Marea Britanie. "Nu doar viitorul Marii Britanii în UE este pus în joc, ci și cel al UE", a declarat șeful statului francez. Potrivit lui Francois Hollande, "plecarea unei țări care este geografic, politic, istoric în UE va avea “consecințe extrem de grave".

UPDATE 9h16: Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, se așteaptă ca negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să înceapă rapid.
'Mă aștept ca negocierile să înceapă rapid', a insistat Schulz, care s-a referit și la prăbușirea lirei sterline. 'Nu vreau ca euro să treacă prin ceva similar', a spus el.
'Marea Britanie a decis să meargă pe drumul propriu. Cred că datele economice din această dimineață arată că va fi un drum foarte dificil', a declarat Schulz la televiziunea de stat ZDF.

 

UPDATE 9h11: Președintele american Barack Obama a fost informat despre rezultatul favorabil ieșirii din Uniunea Europeană al referendumului desfășurat joi în Marea Britanie, și așteaptă să aibă ocazia de a discuta cu premierul David Cameron despre evoluțiile din cursul zilei, a anunțat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

UPDATE 9h02: Standard & Poor’s: Este de aștptat ca Marea Britanie să își piardă ratingul AAA.

 

 

UPDATE 9h00: Nicio reacție oficială până acum din tabăra REMAIN. Premierul David Cameron este așteptat cu o declarație ce va fi făcută cel mai probabil după anunțarea rezultatelor finale. Potrivit presei însă, tabăra LEAVE este cîștigătoare, rezultatul fiind ireversibil.

Premierul britanic David Cameron și-a asumat un risc enorm, aprobând în 2013 acest referendum care a creat o ruptură în partidul său conservator. După scrutinul de joi seara, mai mult de 80 de deputați din partidul său, care au făcut campanie pentru Brexit, i-au cerut să rămână în funcție oricare ar fi rezultatul scrutinului. Dar pentru fostul ministru conservator al justiției, Ken Clarke, aceasta nu este decât praf în ochi: "Primul ministru nu va putea să se mențină mai mult de 30 de secunde dacă pierde referendumul", a prezis el.

 

UPDATE 8h54: Partidul de extremă-dreapta francez Frontul Național a cerut  organizarea unui referendum privind apartenența Franței la Uniunea Europeană, după ce britanicii au votat în favoarea ieșirii din blocul comunitar.  "Libertatea popoarelor câștigă întotdeauna în final! Felicitări Regatului Unit", a postat pe Twitter vicepreședintele Frontului Național, Florian Philippot. 

La rândul său, liderul formațiunii politice olandeze anti-imigrație Partidul Libertății, Geert Wilders, a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenența țării sale la Uniunea Europeană. "Vrem să ne controlăm singuri țara, banii noștri, frontierele noastre și politica noastră privind imigrația", a transmis, într-un comunicat, liderul Partidului Libertății (de extremă-dreapta).

"Mulțumim, Marea Britanie. Acum este rândul nostru", a reacționat  și liderul Ligii Nordului, partid eurosceptic aflat în opoziție în Italia.

Rezultate oficiale finale:

Scoția62% pentru  Remain

Țara Galilor: 52.5% pentru Leave

Irlanda de Nord: 55,7% pentru Remain

Partidul republican irlandez Sinn Fein, fostă vitrină politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a făcut vineri dimineață apel la un referendum privind o Irlandă unificată, după ce britanicii au votat pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Sinn Fein: referendumul privind Uniunea Europeană are "consecințe enorme asupra naturii statului britanic", dat fiind faptul că Scoția și Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în blocul comunitar.

Potrivit datelor oficiale citate de BBC, 1.661.191 de scoțieni au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, în timp ce 1.018.322 s-au exprimat în favoarea unui Brexit. 

UPDATE 08h20: BBC transmite: Londra și Scoția au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE. Nordul Angliei a votat covărșitor pentru părăsirea UE.

UPDATE 08h09: Casele de pariuri, care dădeau peste 90% șanse unei victorii a "Remain" la închiderea birourilor de vot joi seară, nu mai acordau decât o șansă infimă menținerii Marii Britanii în UE la primele ore ale dimineții.
Rezultatul oficial al acestui referendum, cu miză colosală pentru viitorul Regatului Unit și restul Europei, este așteptat vineri dimineața. 

UPDATE 08h02: Vicecancelarul german Sigmar Gabriel și ministru al economiei, pe contul oficial de Twitter: "La naiba! O zi proastă pentru Europa".

UPDATE 07h41: Premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a declarat că rezultatul referendumului din Marea Britanie privind UE "arată clar că poporul scoțian își vede viitorul ca parte a Uniunii Europene", transmite Reuters.

Votul din Scoția la referendumul istoric de joi a fost copleșitor în favoarea rămânerii Regatului Unit în UE. Potrivit datelor oficiale citate de BBC, 1.661.191 de scoțieni au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, în timp ce 1.018.322 s-au exprimat în favoarea unui Brexit.

La nivelul întregii Mari Britanii, balanța înclină spre tabăra pro-Brexit, care conduce cu 51,8% după numărarea voturilor în aproape toate circumscripțiile — 355 din 382, potrivit Sky News.

 

Pentru Brexit au votat 10.828.624 de britanici, după numărarea voturilor în 265 din totalul de 382 de circumscripții. Prezența la vot a fost de 71,3%, conform datelor oficiale citate de Sky News.

BBC și Sky News indică tabăra Brexit drept câștigătoare. Lira sterlină a scăzut dramatic, vineri dimineață, după anunțarea rezultatelor parțiale. Lira a pierdut  9 procente, ajungând la un curs de 1,3459 dolari, un nivel care nu mai fost văzut din 1985.

Liderul partidului eurofob UKIP, Nigel Farage: "Îndrăznesc de acum să visez că zorii se ridică deasupra unui Regat Unit independent", a declarant șeful partidului UKIP militanților pentru Brexit, reuniți la Londra.
În timpul discursului său, voturile în favoarea Brexit ajunseseră la 51,7% după numărarea buletinelor în 200 din cele 382 de secții de vot din Marea Britanie, relatează AFP.

 

 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat în ajunul referendumului că nu va exista "niciun fel de nouă negociere cu Londra" la capătul scrutinului. "Afară înseamnă afară", a spus el.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, și-a exprimat temerea de repercusiunile filosofice ale unui Brexit pentru întregul Occident."În calitate de istoric, mă tem că un Brexit ar putea marca nu numai începutul distrugerii UE, ci și a civilizației occidentale", a declarat el.