Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cel mai serios atu al doamnei Clinton este Donald Trump

poza.jpg

James Thurber
Sursa imaginii: 
youtube.com

James Thurber este, din anul 1974, profesor de științe politice la Universitatea Americană din Washingon, unde a fondat și conduce Centrul de Studii Legislative și Prezidențiale. Specialist de frunte al fenomenului politic și electoral american, el este autorul a zeci de cărți și studii și are o experiență practică îndelungată în materie, începând din anii 1970 - '80, când a fost asistent legislativ al senatorilor Hubert Humphrey și Adlai Stevenson.

La această carte de vizită impresionantă trebuie adăugat faptul că profesorul Thurber este invitat la universități din toată lumea pentru a conferenția despre fenomenul politic american. Proaspăt revenit din Rusia, James Thurber vorbește pentru început despre cum este perceput acolo spectacolul electoral american.

James Thurber: Prima întrebare în mințile tuturor este "cine-i Donald Trump" și "cum de-a ajuns nominalizat".  Am explicat în detaliu sistemul și cât de slabe sunt partidele noastre în materie de  recrutare a candidaților.  Au vrut să știe de asemenea câți bani cheltuim pe campanii, și am estimat că de asta data vom ajunge la aproape opt miliarde de dolari total pentru alegerile preliminare și generale legislative și prezidențiale. Au fost interesați și de conflictele de interese legate de banii donați candidaților, și dacă aceștia votează sau nu în interes public. În sfârșit, m-au chestionat despre influența grupurilor de interese și modului de finanțare a campaniilor din SUA.

Reporter: Ce elemente adaugă acest ciclu electoral la răspunsurile vechi?

James Thurber: Acest ciclu este unic - fapt pe care l-am subliniat în prezentări - datorită lui Trump și recordului de 17 concurenți care au luat startul în plutonul Republican. Un fenomen fără precedent. Un alt fapt remarcat în acest an este că banii n-au prea contat. Donald Trump n-a cheltuit prea mult, dar a beneficiat de timp mediatic gratuit evaluat la 2,2 miliarde de dolari.  Declarațiile sale scandaloase au provocat interesul mass-mediei și l-au ajutat substanțial să se impună în disputa celor 17 rivali.

Reporter: Ați publicat la începutul acestui an volumul BLOCAJ AMERICAN, subintitulat "Sursele, Caracterul și Impactul Polarizării Politice".  Acest "blocaj" multiform, despre care se vorbește intens de peste 20 de ani,  a influențat enorm, printre altele, capacitatea de a guverna a administrației Obama. Ce efect are polarizarea în plan electoral, și cum s-a manifestat ea în preliminarele din acest an?

James Thurber: Traversăm o perioadă de exacerbare a polarizării politice, în special la dreapta spectrului. Efectul este selectarea unor persoane care nu sunt dispuse la compromis, care nu vor să se deplaseze către centru ca să guverneze, așa cum ar dicta logica sistemului. Alegerile din acest an n-au facut decât să accentueze această tendință. Moderați precum guvernatorul Kasich, care a pledat pentru o evoluție înspre centru, sunt marginalizați datorită nominalizării lui Trump.

Reporter: Cum spuneați mai devreme, unicitatea acestui ciclu al primarelor a fost conferită de tabăra Republicană.  Care ar fi resorturile acestei situații, în disonanță nu doar cu trecutul, ci și, aparent, cu opțiunea prezentă a electoratului Democrat?

James Thurber: Republicanii sunt în plină revoluție.  Pe moderați și liberali i-au respins demult, acum pare să fi venit rândul elitei partidului. Vor oameni din exterior.  Am  avut "outsideri"  care au câștigat și guvernat, senatorul Obama de pildă, care a promis că va schimba funcționarea Washington-ului, dar n-a făcut-o, sau Carter, venit  și el cu promisiunea de a schimba lucrurile,  pe care n-a avut timp să și-o respecte în singurul mandat ce i-a fost hărăzit.  E drept Democrații au optat pentru cineva dinlăuntru,  elita întruchipată, un alt Clinton, dar cred că ea a trebuit să-și ajusteze pozițiile sub presiunea suporterilor senatorului Sanders. Tema lui Trump a fost, "vin dinafară, pot  aduce schimbare,  pun totul la punct și restabilesc măreția Americii".  Nu știu cât îi va folosi asta  la generale, dar sigur a avut efect asupra extremei drepte în preliminarele Republicane.

Reporter: Ce anticipați în privința alegerilor generale? Împărtășiți punctul de vedere conform căruia va fi un moment de cumpănă, o încleștare epocală pentru "sufletul" Americii? Îngăduiți-mi să citez dintr-un editorial apărut în revista New Yorker: "Clinton va trebui să-și desfașoare campania cu un echilibru de nezdruncinat, împotriva celui mai periculos și imprevizibil soi de adversar  - un demagog în stare să depășească orice limită a decenței ca să ajungă la putere".

James Thurber: Acest scrutin este foarte important. Cel mai serios atu al doamnei Clinton este Donald Trump, care nu încetează să-și taie craca de sub picioare cu ofensatoare ieșiri rasiste. Nu cred că votanții vor accepta așa ceva la generale. Dacă privim harta electorală observăm că soarta  alegerilor va fi decisă în  nouă state.  18 state plus districtul Columbia au votat constant cu Democrații din 1992 până-n 2012;  o vor face și de această dată, probabil încă mai categoric.  Asta înseamnă 242 de voturi în Colegiul Electoral, unde, ca să câștigi, ai nevoie de 271. Florida, unul dintre cele nouă disputate,  are 29 de voturi în Colegiul Electoral.  În concluzie,  Hillary câștigă dacă se impune în cele 18 state "sigure" plus  Districtul Federal, plus Florida.  Cu alte cuvinte,  are nevoie de doar unul dintre statele "în joc",  dar are toate șansele să iasă prima și în altele, de pildă în Colorado, unde hispanicii se înregistrează în număr mare și sunt extrem de anti-Trump.  Bine nu stă nici cu femeile, nici cu minoritățile de culoare care reprezintă 30% din electoratul american.  Trump muncește din greu pentru Hillary. În ce privește stilul campaniei, la care face aluzie citatul dvs., cred că ea trebuie să insiste pe politici, despre care Trump știe prea mult.  El v-a încerca s-o oblige la defensivă, dar Republicanii înșiși i se opun din cauza afirmațiilor sale dupa Orlando, despre un judecător  hispanic, și altele, afirmații care simplifică pe zi ce trece misiunea doamnei Clinton de a proiecta eleganță și înțelepciune. Ea trebuie să continue pe aceeași linie, nu trebuie să se coboare la nivelul campaniei negative a lui Trump.

Reporter: În această versiune, Trump, învins în noiembrie, va fi istorie... Cum ne vom aminti de el,  de campania aceasta pe care a marcat-o indelebil? Care va fi impactul sau asupra sistemului politic și electoral american?

James Thurber: Impactul său va fi simțit cu precădere înlăuntrul partidului Republican. Sunt în plină revoluție, dezbinați între extrema dreaptă și moderații de guvernământ. Cu liderii-n frunte vor trebui să vindece partidul, să-și refacă unitatea,  lucru foarte greu de realizat în special dacă Trump rămâne o forță politică și după alegeri. Această confruntare electorală va constitui o dezavuare masivă a pozițiilor rasiste, nativiste, naționaliste adoptate de Trump, a direcției pe care a imprimat-o.  Partidul va ieși însă mânjit.  Mulți Repblicani nu vor veni la urne sau vor vota pentru Clinton. Cred că alegerile vor arăta lumii că America respinge un individ extrem precum Trump. S-ar putea să mă înșel în privința deznodământului , dar rămân convins că  vederile sale nu reflectă America adevărată.

 
James Thurber intervievat de Radu Tudor