Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Cărtărescu la RFI, despre Brexit: E mai mult decât o crimă, e o greşeală; s-au deschis multe sticle de şampanie la Răsărit

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Ieşirea Marii Britanii din UE este mai mult decât o crimă, e o greşeală, declară la RFI scriitorul Mircea Cărtărescu, după referendumul din Regatul Unit. El crede că "viitorul Europei din această clipă devine sumbru".

Mircea Cărtărescu vorbeşte despre o catastrofă: "Sentimentul meu este că e o catastrofă atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru Europa. Senzaţia mea este că acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple, că nici măcar ideea unui referendum nu ar fi trebuit să apară şi că acest referendum pur şi simplu, cum spunea Talleyrand, e mai mult decât o crimă, e o greşeală. Eu am fost întotdeauna un eurofil, întotdeauna am crezut că şansa comunităţii noastre româneşti vine dinspre Europa şi sentimentul meu de acum este unul de catastrofă şi de pierdere a ceea ce am câştigat în ultimul deceniu".

"Eu cred că s-au deschis multe sticle de şampanie în noaptea asta undeva către Răsăritul nostru, spre Răsărit, ca să zic aşa şi cred că este exact ceea ce unii geo-strategi, ca să zic aşa, au aşteptat de foarte multă vreme, este o divizare, este o dezbinare a unei părţi a lumii civilizate, ceea ce după părerea mea nu va duce la absolut nimic bun, va deschide o Cutie a Pandorei, aşa cum s-a spus, vor exista şi alte tendinţe centrifuge din partea unor naţiuni care deja sunt violent eurosceptice şi violent naţionaliste şi izolaţioniste şi viitorul Europei din această clipă devine sumbru", crede scriitorul.

Mircea Cărtărescu e de părere că situaţia trebuie să se schimbe: "Europa aşa cum o ştim noi, aşa cum este astăzi are mulţi adversari, atât din exterior, cât şi din interior, mă refer la europenii înşişi, de data aceasta şi cred că lucrurile ar trebui cumva să se schimbe, să înainteze către o comunitate serioasă a statelor europene, cele care au rămas, nu ştiu dacă exact să se îndrepte către acele State Unite ale Europei, pe care le visa Churchill, dar în orice caz, cred că o mai mare conştientizare a acestei duble cetăţenii a europeanului, cea naţională şi cea europeană ar trebui să stea pe primul plan de-acum încolo".