Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Dispar concesiile făcute de UE Londrei

cameron_juncker_2016.jpg

Jean-Claude Juncker şi David Cameron, februarie 2016
Jean-Claude Juncker şi David Cameron, februarie 2016
Sursa imaginii: 
@European Communities

Odată cu alegerea britanicilor de a părăsi UE, cele patru concesii făcute în februarie 2016 dispar. Este vorba despre acordul negociat de David Cameron privind mai ales reducerea beneficiilor sociale pentru străini. 

In februarie, UE se înclina în faṭa Regatului Unit ṣi crea un mecanism european prin care  un muncitor est european trebuia sᾰ aṣtepte o vreme  înainte de a avea acces la beneficii.

Londra propusese o perioadᾰ de aṣteptare de patru ani, dar UE a inventat ca alternativᾰ  o clauza de minim doi ṣi maxim patru ani ar fi putut fi aplicatᾰ, dar doar în anumite condiṭii.

Condiṭiile, anume o presiune prea mare pusᾰ la un moment dat asupra serviciilor sociale naṭionale, trebuiau dovedite Comisiei Europene.

Clauza putea fi folositᾰ nu doar de Regatul Unit, ci de orice alt stat al UE. Germania, Franṭa ṣi Belgia se arᾰtau interesate.

Acest mecanism protecṭionist nu va vedea însᾰ lumina zilei.

La fel, dreptul britanicilor de a contesta decizii ale zonei euro ṣi rolul sporit al Parlamentelor naṭonale sunt ṣi ele ṣterse cu buretele.

Printr-o declaraṭie comunᾰ , preṣedintii instituṭiilor europene au comunicat faptul cᾰ acordul cu Londra nu va intra în vigoare ṣi cᾰ nicio altᾰ negociere nu va mai fi posibilᾰ.

Ei au invitat guvernul de la Londra sᾰ porneascᾰ cât de repede negocierile de pᾰrᾰsire a UE, astfel încât sᾰ se evite instaurarea unei incertitudini.

Pentru aceasta, Londra trebuie sᾰ invoace articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, lucru care se va întâmpla doar în 21 octombrie, dupᾰ cum a declarat Prim ministrul David Cameron.

El ṣi-a anunṭat în acelaṣi moment ṣi plecarea de la cârma guvernului britanic odatᾰ ce congresul Partidului Conservator la vota un nou "leader" în data de 20 octombrie.