Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE cere un Brexit rapid. Londonezii vor „independenţa” şi rămânerea în UE

schulz.jpg

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz

Liderii europeni înăspresc tonul la adresa UK, după votul pro-Brexit din insulă. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, acuză că UE a fost "ostaticul" conservatorilor britanici și cere grăbirea ieşirii M.Britanii din blocul comunitar. De la Londra, vine o solicitare mai puțin obișnuită. Zeci de mii de locuitori ai capitalei au semnat o petiție pentru a cere ca Londra să devină independentă și să rămână în UE.

ACTUALIZARE: Miniştrii de externe din cele şase ţări fondatoare ale Uniunii Europene se reunesc, sâmbătă, la Berlin, pentru a discuta consecinţele deciziei istorice a Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană.

........................................................

Declarațiile UE și ale Marii Briantii devin din ce în ce mai spinoase. ”UE a fost "ostaticul" conservatorilor britanici; vrem să accelerăm procedura de ieşire a M.Britanii”, a declarat vineri seară preşedintele Parlamentului UE. Martin Schulz a precizat pentru The Guardian că avocaţii Uniunii Europene analizează dacă este posibil să se accelereze aplicarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, privind procedura ieşirii unui stat din UE.

"Incertitudinea este ultimul lucru pe care ni-l dorim; ne este greu să acceptăm că întregul continent este luat ostatic într-o luptă internă în Partidul Conservator", a spus Schulz.

Între timp, de la Londra vine o solicitare mai puțin obișnuită. Zeci de mii de locuitori ai capitalei au semnat o petiție pentru a cere ca Londra să devină independentă și să rămână în UE.

Peste 40.000 de persoane au semnat această petiție pe site-ul change.org, în care îi cer primarului Londrei, Sadiq Khan, să "declare Londra independentă față de Regatul Unit și să-și înainteze candidatura pentru a adera la UE".

În timp ce Marea Britanie a votat în proporție de 52% pentru ieșirea din UE, 60% dintre londonezi au votat pentru a rămâne.

Anterior, edilul Londrei, Sadiq Khan, publicase el însuși un comunicat în care cere ca Londra să aibă un cuvânt de spus în negocierile pentru ieșirea din UE.