Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


3 milioane de britanici cer ”Brenter”. Tabăra pro-Brexit nu se grăbește cu ieșirea din UE

pup.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Hannibal Hanschke

În Marea Britanie, criticile la adresa părăsirii UE se înmulțesc, în timp ce tabăra pro-Brexit nu susține o ieșire rapidă din blocul comunitar, așa cum solicită autoritățile de la Bruxelles. Astfel, petiția care cere un nou referendum privind apartenența la UE a ajuns la 3 milioane de susținători, în timp ce Partidul Liberal-Democrat al lui Tim Farron anunță că va pleda, în viitoarea campanie electorală, pentru reintegrarea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Aproape 3 milioane de britanici au semnat petiția care cere un nou referendum în Marea Britanie. Actul nu poate declanșa un nou referendum,  dar a întețit dezbaterea între parlamentarii britanici, în contextul în care Parlamentul e obligat să ia în considerare toate petițiile de peste 100.000 de semnături. Una dintre aspectele cele mai importante legate de petiție este că cere anularea plebiscitului dacă orice tabără câștigă cu mai puțin de 60%, sau dacă prezența la vot este de sub 75%.

Concomitent, Partidul Liberal-Democrat britanic a anunțat că va pleda, în viitoarea campanie electorală, pentru reintegrarea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Liderul formaţiunii de centru-stânga, Tim Farron, a declarat că britanicii au votat la referendum pentru a exprima "furia" faţă de politicieni şi instituţii, subliniind că publicul are nevoie de o a doua şansă pentru schimbarea deciziei privind apartenenţa Marii Britanii la UE. Farron a notat că "sloganurile ieftine" folosite de euroscepticii Nigel Farage, Boris Johnson şi Michael Gove încep deja să îşi piardă sensul, astfel că sentimentele publice se simt "trădate".

Pe de altă parte, mişcarea care a susținut ieșirea Marii Britanii din UE respinge solicitările Bruxelles-ului privind ieşirea urgentă a ţării din blocul comunitar. Londra ar trebui să iniţieze negocieri informale privind relaţia post-Brexit cu UE înainte de a activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, a declarat Matthew Elliot, directorul echipei de campanie a taberei pro-Brexit.