Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spania votează pentru continuitate

spania.jpg

Mariano Rajoy, președintele Partidului Popular și stafful său sărbătoresc victoria în alegerile legislative, la 26 iunie 2016.
Image source: 
Reuters

Duminică, spaniolii au mers iar la urne pentru a debloca situația politică în care se află Regatul Iberic de mai bine de 6 luni. După cum se știe, în urma alegerilor generale de la sfârșitul anului trecut au apărut așa numitele partide emergente, care au fragmentat scena politică și au făcut imposibilă formarea unei majorități parlamentare care să permită alegerea unui nou executiv. În urma alegerilor de duminică situația nu s-a schimbat substanțial, atât stângii cât şi dreptei lipsindu-le, în continuare, majoritatea necesară guvernării.

În ciuda tuturor sondajelor de opinie care anticipau o majoritate absolută a blocului stângii, în cele din urmă spaniolii au votat pentru continuitate. Partidul Popular şi Mariano Rajoy sunt marii câștigători ai acestor alegeri.  Cu 33% din voturi, conservatorii au câștigat acest scrutin, dar, ca şi acum șase luni, nu vor avea majoritatea necesară guvernarii. În pofida cazurilor de corupție cu care se confruntă, Partidul Popular a câștigat 137 de locuri, cu 14 mai multe decât la alegerile anterioare, ceea ce arată că, în cele din urmă, faptul că a reușit să scoată țara din cea mai importantă criză economică a ultimilor decenii a cântărit mai mult...

De fapt este singura formațiune care își îmbunătățește rezultatul, față de alegerile de anul trecut.

Euforic, duminică după miezul nopții, actualul premier declara că, citez: În Spania a câștigat democrația şi libertatea,  reclamăm dreptul de a guverna fiindcă am câștigat alegerile...începând de mâine vom purta discuții cu cine va fi nevoie.

 

În ciuda euforiei care s-a declanșat în rândul popularilor, misiunea lui Mariano Rajoy va fi în continuare foarte dificilă. Împreună cu aliatul cel mai firesc, Ciudadanos,  conservatorilor le mai lipsesc încă 7 voturi pentru a obține majoritatea absolută necesară guvernării.

Popularii sunt urmați de Partidul Socialist cu aproape 23% din sufragii şi Unidos-Podemos, partidul ”indignaților”, cu 21% din voturi. În a patra poziție s-a clasat Partidul Ciudadanos, partidul emergent al dreptei, ultimul protagonist important în acest moment.

Socialiștii se confruntă cu cel mai slab rezultat din istoria partidului, dar s-au arătat mulțumiți că încă își păstrează hegemonia, ca cel mai important partid al stângii.

Marea decepție a acestui scrutin a fost Unidos Podemos,  alianța formată din partidul ”indignaților” și vechii comuniști, coaliție creditată de sondaje cu a doua șansă, dar care în cele din urmă nu a făcut decât să conserve numărul de 71 de parlamentari pe care i-a avut în această scurtă ultimă legislatură.  Deși au creat multă expectativă, ”indignații” au plătit în cele din urmă pentru aroganța cu care au tratat negocierile cu socialiștii și pentru legăturile pe care le-au avut cu guvernul venezuelean a lui Nicolas Maduro.

602