Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul premier moldovean Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare

filat_judecatorie.jpg

Vlad Filat a fost acuzat de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul Băncii de Economii
Vlad Filat a fost acuzat de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul Băncii de Economii
Sursa imaginii: 
RFI

Ex-premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a fost condamnat la 9 ani de detenție pentru trafic de influență și corupere pasivă în dosarul Băncii de Economii. Hotărârea a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei sectorului Buiucani.

Înainte de începerea ședinței, mai mulți polițiști și-au făcut apariția la judecătorie. Tot acolo, mai mulți simpatizanți și membri ai Partidului Liberal Democrat au scandat ”Libertate lui Filat” și ”Vrem justiție corectă”.  

După mai bine de două ore de deliberări, judecătorii au decis că Vlad Filat se face vinovat în dosarul Băncii de Economii din Moldova, astfel că următorii nouă ani îi va petrece după gratii, într-un penitenciar de tip închis.

Magistrații au mai decis că fostul premier Vlad Filat nu va putea ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani. În plus, va achita și o amendă în valoare de 60 de mii de lei (aproximativ 3.000 euro), iar averea acestuia va fi confiscată. În plus, Filat va rămâne fără Ordinul Republicii.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel.

Vlad Filat a declarat, după pronunțarea sentinței, că aceasta este ilegală și va fi contestată. ”Se va ajunge și la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului”, a spus Filat.

Acum două săptămâni, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Vlad Filat susținea că sentința este decisă și a fost deja ”șoptită” judecătorilor și procurorilor. ”Aceasta sentință a început sa fie scrisă în momentul în care am devenit prim-ministru”.

Potrivit avocatului politicianului, Igor Popa, pedeapsa aplicată de judecătorie este ”neomenească și o rușine pentru întreaga țară”, menționând că dosarul lui Vlad Filat nu conține probe, 90 la sută dintre acestea fiind colectate cu încălcarea legislației în vigoare.

”Procurorul a mers doar pe presupuneri și nu există probe concrete că Vlad Filat ar fi săvârșit infracțiunea”, a precizat Igor Popa.

Dosarul penal deschis pe numele lui Vlad Filat a fost trimis în judecată la sfârșitul lunii decembrie 2015. Fostul prim-ministru al Republicii Moldova a fost reținut la 15 octombrie 2015 după ce a fost denunțat de omul de afaceri Ilan Shor, care ar fi pus la dispoziție procurorilor mai multe dovezi, declarând că sunt probe care demonstrează implicarea politicianului în frauda bancară din Republica Moldova.

Potrivit Procuraturii Generale, Vlad Filat este acuzat că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la Ilan Shor bunuri în sumă de 250.000.000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Vlad Filat a respins acuzațiile și susține că dosarul său este unul fabricat, iar în spatele acestuia ar fi controversatul om de afaceri și politician, democratul Vlad Plahotniuc.