Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Condamnarea lui Vlad Filat la 9 ani de detenție, contestată atât de procurori cât și de avocați

filat.jpg

Fostul premier moldovean Vlad Filat
Fostul premier moldovean Vlad Filat

După un proces de judecată de mai bine de opt luni, fostul premier moldovean, Vlad Filat a fost condamnat, luni, la nouă ani de închisoare. Politicianul este acuzat de trafic de influența și corupere pasivă în frauda bancară din R.Moldova. Hotărârea magistraților va fi contestată în instanțele naționale și dacă va fi cazul, se va ajunge și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a anunțat avocatul politicianului. Decizia Judecătoriei Buiucani va fi atacată și de procurori.

Procurorii care au cerut anterior 19 ani de închisoare pentru fostul premier pentru trafic de influență și corupere pasivă s-au arătat nedumeriți de decizia de astăzi a instanței, menționând că este prea blândă și va fi contestată. Potrivit procurorului, Adriana Bețișor care a instrumentat cazul Filat, sentința de condamnare nu este proporțională cu vina fostului premier. Ea a invocat faptul că nici o probă prezentată, nu a fost contestată. Ba mai mult, nu a fost adus niciun contraargument. ”Indiscutabil sentința va fi contestată”.

”Dacă în acest caz, unde Vlad Filat este acuzat că a beneficiat de fonduri sustrase de la Banca de Economii, judecătorii au decis să îi aplice o sentință de condamnare de nouă ani de închisoare, o sentință apropiată de cea aplicată altor funcționari acuzați de infracțiuni mai puțin grave, unde este proporționalitatea?”, s-a întrebat Bețișor. După ședința de astăzi, Adriana Bețișor le-a spus jurnaliștilor că urmează a fi transmis în judecată un alt dosar, deschis pe numele lui Vlad Filat, fiind suspectat de corupere pasivă, trafic de influență dar și escrocherie. ”Avem suficiente temeiuri pentru a-l expedia în instanța de judecată”, a mai spus procurorul.

Trebuie spus că, de când a început procesul de judecată în cazul Filat, nici o ședință nu a fost publică. Doar astăzi, la pronunțarea sentinței, la ședință au fost lăsați jurnaliștii.  Politicianul cu greu a putut face câteva declarații, fiind împiedicat de mai mulți mascați chiar în sala în care a fost pronunțată hotărârea.”Acest proces nu a fost public. Mai am speranța că oamenii din această țară se vor trezi. Trebuia să vedeți și probele”, a menționat Filat. Anterior, pe pagina sa de Facebook, Vlad Filat susținea că dosarul său este unul fabricat, iar în spatele acestuia ar fi controversatul om de afaceri și politician, democratul Vlad Plahotniuc. 

Avocat: Decizia primei instanțe, contestată la Curtea de Apel

Avocatul fostului prim-ministru, Igor Popa afirmă că sentința de condamnare este una politică și a fost pusă la cale printr-un spectacol regizat. ”Hotărârea de astăzi a magistraților nu poate fi motivată și echitabilă, majoritatea probelor având probleme grave de admisibilitate. De asemenea, în acest dosar penal nu s-a făcut adevărata și pretinsa lupta cu corupția și nu are nici o legătură cu frauda de la Banca de Economii. Suntem siguri că Vlad Filat va obține câștig la CEDO. Scopul dosarului a fost excluderea lui Filat de pe arena politică. Este evident că Filat a admis anumite greșeli, dar acestea nu pot fi încadrate în răspundere penală. Pe parcursul procesului au fost încălcate prezumția nevinovăției, dreptul la apărare și dreptul lui Filat de a avea parte de un proces echitabil”.

”După dezbaterile care vor avea loc la Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție, CEDO, în acest dosar se va face lumină”, subliniază Popa.

Magistrații susțin că Vlad Filat se face vinovat în dosarul BEM și următorii nouă ani îi va petrece după gratii într-un penitenciar de tip închis. Magistrații au mai decis că fostul premier, Vlad Filat nu va putea ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani. În plus, va achita și o amendă în valoare de 60 mii lei (cca 3 mii euro), iar averea acestuia va fi confiscată. De asemenea, Filat va rămâne fără Ordinul Republicii.

Fostul prim-ministru al R.Moldova a fost reținut la 15 octombrie 2015 după ce a fost denunțat de omul de afaceri, Ilan Shor. Potrivit Procuraturii Generale, Vlad Filat este acuzat că în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la Ilan Shor bunuri în sumă de 250.000.000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii. Vlad Filat a respins acuzațiile și pledează nevinovat.