Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Procesul lui Vlad Filat, orchestrat politic? ”Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție, controlate politic”

filat_rfi.jpg

Fostul premier moldovean Vlad Filat
Fostul premier moldovean Vlad Filat

Fostul premier Vlad Filat a fost condamnat, luni, în primă instanță, la nouă ani de închisoare cu executare. Vlad Filat se află în arest preventiv din octombrie 2015, fiind acuzat de fraudă bancară şi luare de mită. Ar putea fi o decizie curajoasă a Justiției din Republica Moldova, însă întregul proces este marcat de lipsă de transparență. ”Nu știm pentru ce este judecat exact Vlad Filat”, atrage atenția, la RFI, comentatorul politic de la Chișinău Nicolae Negru.

Potrivit Unimedia, judecătorii au decis ca Vlad Filat să fie condamnat la pedepse de patru, opt şi nouă ani de închisoare cu executare. Filat a fost condamnat şi la o amendă penală de 60.000 de lei moldoveneşti (peste 2.700 de euro) şi nu va avea dreptul să ocupe vreo funcție publică pe o perioadă de cinci ani.

După un proces de judecată de mai bine de opt luni, fostul premier moldovean, Vlad Filat a fost condamnat, luni, la nouă ani de închisoare. Politicianul este acuzat de trafic de influența și corupere pasivă în frauda bancară din R.Moldova.

Imediat dupa pronunțarea sentinței, fostul premier a amenințat că se va ajunge la CEDO în acest caz. Până atunci, sentința va fi contestată la Curtea de Apel și la Curtea Supremă de Justiție din R. Moldova.

Procesul este, într-adevăr, marcat de lipsă de transparență”, comentează, la RFI, analistul de la Chișinău Nicolae Negru. ”E un prim funcționar de un asemenea rang care a nimerit în mâinile Justiției și va trebui să stea la pușcărie, dar nu se știe ce va urma. Problema e ca nu știm pentru ce este judecat Filat. Ședința a fost secretă. Și ultima ședință, când s-a pronunțat verdictul, s-a ținut în secret” afirmă Nicolae Negru.

Comentatorul politic mai spune că, după cum acuză și Vlad Filat, ”nu este exclus să fie un proces orchestrat politic. Asta nu înseamnă că domnul Filat este nevinovat”.

Nicolae Negru mai afirmă că nu crede că Vlad Filat va fi achitat din următorul motiv: ”Și Curtea de Apel, și Curtea Supremă de Justiție – așa se vorbește – sunt controlate politic”.

Ascultați varianta integrală a interviului acordat RFI de comentatorul politic Nicolae Negru:

 
Comentatorul politic din R. Moldova Nicolae Negru