Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentarul german de origine română, Bernd Fabritius, la RFI: Brexitul e o tragedie europeană, dar UE nu e un proiect eşuat

Rezultatele referendumului din Marea Britanie reprezintă o tragedie europeană. O spune la RFI parlamentarul german de origine română Bernd Fabritius, membru al Uniunii Creştin Sociale, formaţiune aliată a cancelarului Angela Merkel.

Bernd Fabritius consideră pe fondul discuţiilor despre Brexit că Uniunea Europeană nu este un proiect eşuat.

Parlamentarul mai crede că britanicii înşişi s-au trezit speriaţi de rezultatul consultării populare din 23 iunie.

Bernd Fabritius spune că procedurile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ţin în această fază strict de Parlamentul de la Londra: "Referendumul care a avut loc poate fi o sursă de informare internă pentru Parlament, poate fi o analiză, poate fi spiritul populaţiei pentru Parlament, pentru a lua decizia respectivă, dar poate fi şi motivul pentru Parlament de a nu urma rezultatul acestui referendum, care a arătat foarte clar în primul rând că tânăra generaţie în mare parte nu doreşte un Brexit, a arătat că participarea tinerei generaţii la acest referendum a fost dezastruos de mică şi decizia a fost luată în mare parte de generaţia 65+, care după părerea mea, a ajuns victima unor politici demagogice, care nu au lăsat posibilitatea formării unei opinii normale. Am impresia că Marea Britanie s-a trezit speriată de decizia care a fost luată".

Cum se vede Brexitul din Germania? "Este o tragedie europeană. Nu cred că există o persoană care nu regretă acest vot. Marea parte a cetăţenilor din Germania îşi doresc continuarea proiectului Uniunii Europene împreună cu Marea Britanie. Nu înţelegem în Germania deloc de ce Marea Britanie să prefere să iasă dintr-un ansamblu de state, dintr-un sistem de state şi să se rezume la un stat singuratic pe o insulă, care dacă va continua acest drum, nu va mai fi Marea Britanie, ci va ajunge la o Mică Britanie fără părţi elementare din actuala configuraţie", afirmă Bernd Fabritius.

În opinia parlamentarului german, Uniunea Europeană nu este un proiect eşuat: "Nu trebuie reformată total, nu trebuie repornită. Eu cred că aceste opinii includ greşeala de gândire că Uniunea Europeană ar fi un proiect eşuat deja. Eu nu sunt de această părere. Cred că avem nevoie de mai puţină Europă în treburi mărunte, în particularităţi şi avem nevoie de mai multă Europă în problemele generale, în solidaritate şi în punctele care sunt de importanţă generală".