Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul propune Marea Debirocratizare. Funcţionarii publici: Etapa pixului a trecut şi pentru România

pix.jpg

Sursa imaginii: 
en.wikipedia.org

Guvernul a adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, un pachet de măsuri care ar urma să contribuie la procesul de debirocratizare. Cazierul judiciar se va cere doar între instituţii. Cetăţeanul  nu va mai trebui să se plimbe între ghişee să ceară cazierul judiciar  - a anunţat, printre altele, premierul Cioloş.

Guvernul elimină, de asemenea, copiile legalizate pentru o serie de documente, tradiţionala copie după buletinul de identitate va putea fi trimisă prin email, iar plăţile către ANAF şi Trezorerie ar urma  să poată fi făcute prin card.

A trecut şi în România vremea pixului, spune, la RFI, Sebastian Oprescu, de la Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici. El spune că va fi nevoie de o perioadă de acomodare, dar că debirocratizarea este în interesul tuturor:

 

Sebastian Oprescu: Sunt certificate eliberate de stat, necesare tot pentru stat. Cred că e o măsură corectă.

Reporter: Vor dispărea cozile?

S.O.: Cu siguranţă în momentul în care există posibilitatea de a plăti electronic anumite taxe şi impozite există posibilitatea de a decongestiona administraţia publică pe de-o parte, iar pe de altă parte există şi posibilitatea efectuării unei baze de date privind situaţia economică în raport cu statul a contribuabililor.

Rep: Pe de altă parte sunt nişte discrepanţe între ce se întâmplă la Bucureşti de pildă şi dotările tehnice de aici şi alte locuri mai puţin norocoase, unde nivelul de trai e mai mic şi infrastructura e deficitară. Cum s-ar putea rezolva problemele acolo?

S.O.: Aici e foarte simplu: egalitatea cetăţenilor în faţa legii. Atâta timp cât există acelaşi nivel de impozitare, statul trebuie să se implice, să pună la dispoziţia contribuabililor aceleaşi instrumente legale. Pe de-o parte de făcut plăţi, iar pe de altă parte aceleaşi instrumente prin care cetăţenii să se simtă egali în faţa instituţiilor publice, indiferent de locul în care se află.

Rep.: Guvernul a mai decis să elimine copiile legalizate pentru mai multe documente. Legalizarea se face conform cu originalul de către funcţionarii care solicită documente.Ce înseamnă asta pentru funcţionari?

S.O.: Acest pachet face parte dintr-o iniţiativă guvernamentală de a simplifica administraţia publică, de a diminua birocraţia şi atunci când funcţionarul public de la ghişeu este purtător de autoritate de stat cred că are această competenţă de a evalua documentul original cu o copie a acelui document. Şi-atunci, cu o ştampilă „confrom cu originalul” eu cred că acest lucru se poate rezolva astfel încât administraţia publică să fie cât mai aproape de contribuabil şi nu să-l încurce atunci când contribuabilul este de bună credinţă. Sunt acte guvernamentale care în timp vor apropia contribuabilul de administraţie, deci de stat. La ora actuală este această nemulţumire că sunt necesare foarte multe documente pe care le emite statul şi sunt necesare în acelaşi timp pentru alte instituţii decât cele emitente, tot pentru stat.

 Rep.: Instituţiile statului au acum o serie de obligaţii. Trebuie să comunice adrese de email funcţionale, să se doteze cu POS-uri, etc. Sunt pregătite să răspundă acestei ordonanţe?

S.O.: Cu siguranţă NU. Sunt convins că va exista un timp de aplicare şi de maturitate a aplicării acestei ordonanţe de urgenţă. Pe de altă parte trebuie pusă la dispoziţie toată logistica necesară la nivelul naţional. Cred că aceste lucruri trebuie făcute cu un efort financiar. Nu uitaţi că funcţionarii publici la rândul lor sunt contribuabili şi la rândul lor trebuie să depună tot felul de documente.Aduce un plus valoare relaţiei dintre contribuabil şi stat.  

Rep.: Probabil vă referiţi strict la investiţii la nivel de infrastructură. Trebuie investit poate şi în traininguri ale funcţionarilor publici?

S.O.: Cu siguranţă.

Rep: Trebuie lucrat un pic şi la mentalitatea lor?

S.O.: Orice element de noutate o perioadă va crea şi confuzie şi un oarecare disconfort şi din partea contribuabililor, dar şi din partea funcţionarilor publici. Trebuie să recunoaştem acest lucru. Dar în acelaşi timp vă pot spune că funcţionarii publici din România chiar simt nevoia de a lucra într-un mediu mai civilizat şi mai modern. Totuşi, etapa pixului şi a acestor documente scrise de mână cred că a trecut şi pentru România. 

 

 

 
Ascultă aici interviul cu Sebastian Oprescu: