
Politică
UE nu-i lasă lui David Cameron mult timp de gândire
cameon_last_summit.jpg

O soluție rapidă este căutată acum, pentru a se evita incertitudinea, instabilitatea și alimentarea euroscepticismului în alte state membre UE.
Pe de altă parte, dacă David Cameron va pleca oricum de la cârma guvernului britanic, asta nu înseamnă că și Regatul Unit va pleca din Europa. Speranța este poate deșartă, dar unii lideri UE au ales să se agațe de ea. Aceia înțeleg să-i lase Londrei ceva timp de reflecție. Malta și România sunt pe acestă linie, parțial și Germania.
Dar social democrații și o parte din creștin democrați sunt fermi și doresc începerea imediată a negocierilor de separare prin activarea articolului 50 al Tratatului UE.
Decizia poporului britanic va fi însă respectată, a declarat David Cameron și asta pentru încerca să îndepărteze ideea că ceva s-ar mai putea schimba.
"Plecăm din UE, dar nu-i întoarcem spatele", a ținut el să adauge, deși, în opinia sa, rezultatul referendumului britanic este datorat eșecului UE de a rezolva problema migrației.
Cameron a adăugat că analiza negocierilor viitoare începe deja la Londra, dar că următorul prim ministru va fi cel care va negocia cu Bruxelles plecarea din UE. Un calendar al acestor negocieri nu a fost detaliat acum.
El a precizat că ceilalți lideri europeni au fost "calmi și înțelegători", cu toate că atmosfera era una de "tristețe și regret". Angela Merkel a descris aceași reuniune ca fiind "tristă, dar realistă".
De aceea, acordul care va fi negociat cu Londra pentru relațiile viitoare nu va fi unul ușor sau unul care să favorizeze Londra, au precizat mai mulți lideri UE.
De exemplu, nu există vreo garanție acum că Londra va mai avea acces la piața comună, a precizat Comisia Europeană.
Iar președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, refuză să se negocieze cu Londra înainte de activarea articolului 50. Juncker a trimis o circulară tuturor directorilor din instituție cerîndu-le să evite orice negociere cu britanicii, pe orice subiect.
Președinția olandeză a UE a adaugat că aceste negocieri se vor desfășura într-un "climat amical", dar că nu dorește ca întrega UE să stea prea mult în așteptarea Londrei. Olanda se teme mai ales de urcarea euroscepticismului dacă această situație nu este rapid rezolvată.
Iar până la plecarea sa, s-a precizat că Regatul Unit rămâne membru UE cu drepturi depline și dreptul de a încasa toate beneficiile care i se cuvin. Același lucru este valabil și referitor la obligațiile tării față de UE.
Dar deja înainte ca scenariul plecării să se concretizeze va fi un scaun gol la masa europeană. Astăzi, liderii UE se reunesc informal, fără Regatul Unit, pentru a-și armoniza pozițiile față de această situație cu care clubul comunitar nu s-a mai confruntat niciodată.
Tristețea perceptibilă a lui David Cameron în cursul conferinței de presă de la Bruxelles era de zece ori depășită de cea a ziariștilor britanici care se simt dintr-o dată dați la o parte din familia europeană. O parte dintre ei plâng acum, dar n-au contenit să critice și să discretizeze UE în articolele lor de pâna săptămâna trecută.
Iar concluzia cea mai pertinentă a fost probabil cea trasă de Președintele Comisiei Europene, în felul său onest de a-și exprima uneori emoțiile. "Singurul lucru care va rămâne este prietenia între europeni", a declarat Jean-Calude Juncker și a precizat că-l simpatizează pe Cameron , "cu toate că el s-a purtat într-un anumit fel cu mine".