Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stolojan, despre Brexit: Se va negocia întotdeauna oficial, ideea unor discuţii informale cu UK nu este acceptată de nimeni

Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie vor fi oficiale, declară la RFI europarlamentarul PNL Theodor Stolojan. El respinge ideea unor discuţii informale pe tema Brexitului.

Theodor Stolojan observă că "începe să se aşeze praful, după şocul creat de referendumul din Marea Britanie şi în momentul în care se aşează praful, toate părţile se mai liniştesc, din declaraţii războinice sau foarte emoţionale".

Deputatul european declară că "se va negocia întotdeauna oficial. Deci ideea care a apărut prin Marea Britanie că discutăm informal să vedem cam cum se aşează lucrurile după ce Marea Britanie iese din UE nu este acceptată de nimeni, inclusiv de Parlamentul European. Dorim un proces clar de negociere, în care Marea Britanie dacă doreşte să răspundă cerinţelor mediului de afaceri în primul rând din Marea Britanie, care doreşte ca Marea Britanie să rămână parte a pieţei unice, chiar ieşind din UE, răspunsul este foarte limpede: dacă doriţi să rămâneţi în continuare parte a pieţei unice, trebuie să acceptaţi cele patru valori fundamentale ale pieţei unice: libertatea de mişcare a produselor, a serviciilor, a capitalului şi a persoanelor, deci inclusiv a forţei de muncă".

Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie? "Deocamdată, absolut nimic, cât timp durează procesul de negociere, care poate dura în limita a doi ani, prevăzută de Tratat, dar se poate şi prelungi acest timp, cu acceptul celor 27 de state membre ale UE, deci Marea Britanie rămâne membră a UE şi întreaga legislaţie europeană se aplică în Marea Britanie. După această perioadă, potrivit declaraţiilor deja din Marea Britanie, inclusiv ale celor care au susţinut uneori cu minciuni clare procesul de ieşire a Marii Britanii din UE, rezultă că intenţia lor este să menţină libera circulaţie a persoanelor, a forţei de muncă, dar sub un anumit control pe care oricum Marea Britanie nefăcând parte din Schengen îl are şi în prezent", explică Theodor Stolojan.