Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conservatorii și Laburiștii britanici caută, simultan, un nou lider

candidati_conservatori.jpg

Theresa May, Michael Gove, Stephen Crabb, Andrea Leadsom și Liam Fox
Theresa May, Michael Gove, Stephen Crabb, Andrea Leadsom și Liam Fox și-au anunțat candidatura la postul de lider al Partidului Conservator
Sursa imaginii: 
www.independent.co.uk

Cinci candidați au intrat în competiția pentru ocuparea postului de lider al Partidului Conservator din Marea Britanie rămas vacant după demisia din această funcție a premierului David Cameron, imediat după anunțarea rezultatului referendumului din 23 iunie în care electoratul a votat în majoritate în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană. Noul lider al Partidului Conservator ar urma să preia apoi și funcția de prim ministru. 

Lovitură de teatru joi dimineața: Boris Johnson, fost primar al Londrei și lider al campaniei Vote Leave care a susținut părăsirea UE, a anunțat că nu dorește să candideze la funcția de lider al Partidului Conservator. 

Anunțul a venit după intrarea în competiție a ministrului justiției, Michael Gove, văzut ca un aliat și prieten al lui Johnson și fost numărul 2 în campania Vote Leave.

Gove a declarat la BBC că a intrat în competiție când și-a dat seama că Johnson nu poate uni partidul și nu poate conduce țara în aceste momente deosebit de grele, prim ministrul britanic urmând să conducă negocierile de ieșire a Marii Britanii din UE.

Intrarea în competiție a lui Gove, cunoscut ca un intelectual, a fost urmată și de intrarea Theresei May, ministru de interne din 2010, cea mai longevivă în acest dificil post în ultimii 100 de ani, care a susținut rămânerea în UE și care are o reputație de competență și euroscepticism pragmatic. 

Ceilalți trei candidați sunt ministrul muncii și pensiilor, Stephen Crabb, ministrul energiei, Andrea Leadsom și fostul ministru al apărării, Liam Fox - primul susținător al rămânerii în UE, ultimii doi susținători ai părăsirii UE.

May contra Gove

May devine principala favorită, urmată de Gove, cei doi fiind și candidații cu cea mai mare experiență la guvernare, atât de necesară în această perioadă de incertitudine.

După închiderea depunerii candidaturilor, cei 331 de deputați ai Partidului Conservator din Camera Comunelor vor vota în scrutine succesive până la reducerea numărului de candidați la doi, după care va avea loc un scrutin poștal la care vor participa membrii Partidului Conservator din întreaga țară, al căror număr este estimat la 125000, care vor desemna noul lider dintre cei doi selectați de deputați.

Primul tur de scrutin printre deputați va avea loc marți 5 iulie și se estimează că votarea printre membrii de patid se va încheia la începutul lunii septembrie, iar noul lider va fi anunțat pe 9 septembrie, fiind numit apoi și în funcția de prim ministru de către Regina Elisabeta a II-a.

Această alegere, prima după 26 de ani când Partidul Conservator se află la putere și prima prin scrutinul membrilor în această situație, este de departe cea mai importantă din ultimii 75 de ani, dat fiind că noul lider și premier va trebui să conducă negocierile de ieșire a Marii Britanii din UE, începând cu depunerea notificării potrivit art. 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009 ce dă startul oficial al acestui proces care durează doi ani și care poate fi prelungit doar prin votul unanim al statelor membre.

Laburiștii în derută

Și în timp ce Partidul Conservator este ocupat cu alegerea unui nou lider, Partidul Laburist este ocupat cu ... același lucru, pentru prima oară în istorie cele două mari partide fiind în același stadiu.

Împotriva liderului Laburist, stângistul Jeremy Corbyn, care este ales de doar un an în funcție, a fost votată marți o moțiune de neîncredere de 172 dintre cei 232 de deputați (70% din total), reproșându-i-se atitudinea ambiguă și lipsa de angajament în campania în favoarea rămânerii în UE. 

Mulți votanți Laburiști, în special cei din nordul Angliei, au susținut ieșirea din UE și votul lor au fost poate chiar decisiv pentru victoria votului de părăsire, iar deputații Laburiști îl fac pe Corbyn direct răspunzător de aceasta.

Corbyn refuză categoric să demisioneze, invocând încrederea majorității militanților Partidului Laburist și în aceste condiții deputata Angela Eagle, fost ministru în guvernele Laburiste dinainte de 2010 și până acum câteva zile membră a cabinetului din umbră, a anunțat că își va depune candidatura contra lui Corbyn, cu sprijinul a cel puțin 51 de deputați și eurodeputați (20% din total), dacă acesta nu se retrage voluntar din funcție.

Surse din anturajul ei au spus BBC-ului că Eagle e dispusă să îi dea un termen de grație lui Corbyn pentru ca acesta să ia decizia potrivită, cu alte cuvinte, un fel de ultimatum pentru ca liderul să demisioneze.

Nu e clar dacă în calitate de lider în funcție Corbyn are nevoie și el de sprijinul a cel puțin 51 de parlamentari sau este candidat din oficiu, dar în orice caz noul lider va fi ales de membrii de partid și afiliații în număr de aproape 400000, în rândul cărora actualul lider se bucură încă de sprjin.

Dacă în pofida acestei destituiri Corbyn este reales, atunci Partidul Laburist va fi aruncat în cea mai mare criză a sa din ultimii 75 de ani și o sciziune ar deveni practic inevitabilă.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ