Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După Brexit, președintele Cehiei cere și el un referendum

milos_zeman_cehia.jpg

Președintele ceh nu are dreptul de a convoca un referendum
Președintele ceh nu are dreptul de a convoca un referendum
Image source: 
RFI

Președintele ceh Milos Zeman cere organizarea unui referendum referitor la prezența Cehiei în Uniunea Europeană și NATO. El spune că totuși susține apartenenţa țării sale la cele două organizații.

Președintele ceh nu are dreptul de a convoca un referendum, dar analiștii sunt de părere că solicitarea va fi probabil bine primită în Cehia, țară în care mulți alegători sunt sceptici în privinţa Uniunii Europene.

”Nu sunt de acord cu cei care sunt pentru părăsirea Uniunii Europene”, a spus Zeman cu ocazia unei întâlniri cu cetățenii în orașul Velke Mezirici , citat de un post de radio din Cehia. ”Dar voi face tot ce ce se poate pentru ca ei să aibă un referendum și să se poate exprima. În mod similar și în cazul ieșirii din NATO”, a adăugat președintele ceh.

Potrivit unui sondaj organizat Cehia în luna aprilie, nivelul satisfacției în privința apartenenţei la UE a scăzut la 25 la sută, comparativ cu 32 la sută anul precedent.

Modul în care Uniunea Europeană a gestionat criza refugiaților a provocat ostilitatea multor cetățeni din statele estice al Blocului comunitar, iar unele țări din această zonă au refuzat aplicarea cotelor obligatorii de imigranți, care au fost introduse de Comisia Europeană.