Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: O firmă de avocatură din Londra pune presiune pe Parlament

brexit_firma_avocatura_londra_pune_presiune_parlament.jpg

Un balon cu literele UE pluteşte lângă Big Ben (Foto: Reuters/Kevin Coombs)
Un balon cu literele UE pluteşte lângă Big Ben (Foto: Reuters/Kevin Coombs)

O firmă de avocatură din Londra ia măsuri pentru ca procesul oficial de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană să nu înceapă fără un act oficial al Parlamentului.

Firma de avocatură Mishcon de Reya, care reprezintă un grup de oameni de afaceri şi experţi, susţine că ar fi ilegal ca premierul să ceară oficial ieşirea Marii Britanii din UE, fără să existe înainte o dezbatere amplă şi un vot în Parlament.

Mishcon de Reya subliniază că decizia de a declanşa articolul 50 îi revine Parlamentului.

Potrivit cabinetului de avocatură, orice premier care va lansa procesul ar acţiona ilegal, pentru că ar încălca Legea Comunităţilor Europene din 1972, ce reglementează apartenenţa Londrei la UE.

Firma de avocatură afirmă că numai o lege poate anula altă lege şi că premierul poate primi autoritate legală numai printr-o decizie a Parlamentului.

Asta ar însemna, cel puţin teoretic, că majoritatea parlamentarilor ar avea ocazia de a bloca Brexitul. Observatorii spun însă că acest scenariu pare de neconceput.

David Cameron a anunţat după referendumul din 23 iunie că demisionează din funcţia de premier până la toamnă şi că succesorul său va declanşa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, articol ce permite ieşirea Londrei din UE.