Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


May - start victorios în cursa pentru șefia Partidului Conservator

may.jpg

Theresa May
Theresa May este o eurosceptică moderată care a susținut rămânerea Marii Britanii în UE
Sursa imaginii: 
thefinancetimes.co.uk

Theresa May a câștigat detașat primul tur de scrutin în alegerea noului lider al Partidului Conservator din Marea Britanie. Postul a rămas vacant ca urmare a demisiei prim ministrului David Cameron după referendumul din 23 iunie în care electoratul a votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.

May, care ocupă de șase ani postul de ministru de interne, fiind cea mai longevivă în această funcție în ultima sută de ani, a obținut 165 de voturi din totalul celor 329 de deputați Conservatori care au participat la primul tur de scrutin. 

Pe locul al doilea s-a clasat Andrea Leadsom, ministru al energiei, cu cu 66 de voturi, urmată de ministrul justiției, Michael Gove, cu 48, ministrul muncii și pensiilor, Stephen Crabb, cu 34 de voturi și Liam Fox, care a obținut doar 16 voturi și a fost eliminat din cursă. 

Ulterior, Crabb s-a retras din cursă și a spus că vo susține pe May dar Gove a declarat că nu se retrage deoarece noul lider trebuie să fie cineva care a făcut campanie în favoarea părăsirii UE de către Marea Britanie.

Joi 7 iulie ar urma să aibă loc al doilea și ultimul tur de scrutin între cei tei candidați rămași în cursă, când din nou ultimul clasat va fi eliminat, iar deputații vor alege pe cei doi candidați care vor fi supuși votului poștal al celor 150000 de membri ai Partidului Conservator, care vor desemna noul lider. 

Anunțarea numelui câștigătorului va avea loc pe 9 septembrie, noul lider sau noua lideră fiind ulterior numit(ă) prim ministru de către Regina Elisabeta a II-a.

Un sondaj recent realizat de YouGov arăta că May și Leadsom sunt favorite pentru calificarea în scrutinul membrilor de partid, unde May este mare favorită cu 63% la 32%.

May a susținut rămânerea în UE, deși este cunoscută ca eurosceptică, în timp ce Leasdom a fost în tabăra care a susținut părăsirea.

Liderul campaniei de părăsire, Boris Johnson, a renunțat să candideze când Gove, principalul său aliat, a intrat în mod neașteptat în competiție fără să-l înștiințeze de intenția sa. Johnson a anunțat că o susține pe Leadsom pentru șefia Partidului Conservator.

Noul lider și premier britanic va avea dificila misiune de a începe negocierile cu UE în vederea retragerii Marii Britanii din Uniune și în special va trebui să depună notificarea oficială a intenției de retragere care va da startul unei perioade de doi ani de negocieri până la încetarea statutului de membru UE.