Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Orban: Vom încerca să obţinem maximum posibil din negocierea privind românii din Marea Britanie

Subiectul românilor din Marea Britanie este unul de mare importanţă pentru negociatorii români, declară la RFI consilierul prezidenţial pentru afaceri europene, Leonard Orban. El precizează pe de altă parte că România va prelua preşedinţia Consiliului UE în 2019, dar că deocamdată nu se ştie în ce semestru.

Este Brexit o decizie ireversibilă? "Cred că ar trebui să se întâmple ceva absolut excepţional ca decizia să fie întoarsă. Nu prea văd cale de întors în momentul de faţă", spune Leonard Orban.

S-ar impune demisia preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, aşa cum cer unele voci europene? "Avem deja în momentul de faţă destule crize, nu cred că e momentul şi pentru o criză instituţională. Ştiu foarte bine ce înseamnă să înlocuieşti nu numai un preşedinte al Comisiei, dar şi membrii Comisiei Europene, e un proces foarte complicat, e o audiere în Parlamentul European foarte dificilă şi n-ar face altceva decât să accentueze criza care există în momentul de faţă", crede consilierul prezidenţial.

 

România şi preşedinţia rotativă a UE

 

Va prelua România preşedinţia rotativă a UE în 2019, în contextul Brexit? "În principiu, da, numai că nu se ştie în care semestru. Deocamdată, în măsura în care Marea Britanie îşi va exercita preşedinţia, România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii în semestrul doi. Dacă Marea Britanie nu va face asta, atunci vom fi în semestrul unu, dar e o decizie care urmează să fie luată în câteva zile", explică Leonard Orban.

Cum va trebui să negocieze Bucureştiul situaţia românilor din Marea Britanie? "E clar că până la momentul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană nu se va întâmpla nimic, nu vor fi schimbări în ceea ce priveşte statutul românilor din Marea Britanie. Ulterior, sigur, e o discuţie. Mă uit la dezbaterile din Parlamentul britanic, în general din Marea Britanie, nici ei nu s-au hotărât încă ce şi cum să negocieze. Sunt puncte de vedere clare, care spun că toţi cetăţenii din UE care se află în Marea Britanie în prezent vor putea rămâne fără nici un fel de problemă, fără nici un fel de restricţii după momentul părăsirii de către Marea Britanie a Uniunii Europene, dar sunt alţii, precum Theresa May, care e favorită pentru postul de preşedinte al Partidului Conservator, care spune nu, şi subiectul ăsta va fi în negocierea cu UE şi în ceea ce priveşte statutul viitor al Marii Britanii în relaţia cu UE. Ce pot să vă spun şi ce asigurări pot să vă dau e că subiectul românilor din Marea Britanie este unul de mare importanţă pentru negociatorii români şi sigur, vom încerca să obţinem maximum posibil din această negociere", afirmă consilierul prezidenţial.