Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE trebuie să facă mai mult pentru a răspunde preocupărilor cetățenilor, au cerut deputații în dezbaterea privind summit-ul pe tema Brexit

parlamentul-european-interior.jpg

Parlamentul European

Liderii UE trebuie să răspundă votului britanic pentru părăsirea Uniunii prin acțiuni care să apere proiectul european și să îl facă mai transparent și mai social și care să poată răspunde îngrijorărilor cetățenilor. Acesta a fost mesajul care a reieșit din dezbaterea de marți dimineață de la Parlament cu președintele Consiliului European Donald Tusk și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Junker, privind rezultatele summit-ului de săptămâna trecută.

Președintele Consiliului Donald TUSK a început discursul subliniind faptul că liderii UE au avut de discutat o serie de subiecte fără legătură cu viitoarele relații dintre UE și Marea Britanie (MB): ”Referendumul din Marea Britanie nu elimină criza migrației din UE”, a spus el. Tusk a descris discuțiile privind Brexit ca fiind ”calme și echilibrate”. Liderii UE au înțeles decizia premierului Cameron de a amâna activarea negocierilor de retragere, dar se așteaptă ca noul guvern britanic să depună o notificare oficială cât de repede posibil și c 9; ”niciun fel de negociere” nu va avea loc înainte de această notificare, a mai spus el.

 

 

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude JUNCKER a criticat pe cei care au făcut campanie ”Brexit”: ”Sunt retro-naționaliști, nu patrioți”, a spus el, adăugând că ”un patriot nu ar părăsi corabia atunci când situația devine dificilă” și că ”nu au avut niciun plan încotro să o ia”. El a insistat că ”Uniunea Europeană” trebuie să devină ”Uniunea europenilor”și că reformele trebuie accelerate și deciziile implementate.

 

 

Liderul grupului PPE Manfred WEBER (DE) a spus că după votul Brexit, cele 27 de state membre nu trebuie să devină prizonierele haosului politic de la Londra. El a subliniat că Boris Johnson și Nigel Farage au ”părăsit vaporul” atunci când lucrurile au devenit dificile și a numit acest comportament ”laș”. El a cerut o nouă cultură politică a responsabilității și a ”eliminării miturilor” privind Europa, întrucât UE aduce beneficii oamenilor, nu este nedemocratică și poate da rezultate. Să dai vina pe UE pentru Brexit este ”o nebunie”, a conchis Weber.

 

 

Liderul grupului S&D Gianni PITTELLA (IT) a salutat Consiliul European pentru că a ”rezistat șantajului” și a subliniat că dacă o țară vrea să acceseze piața unică trebuie să accepte și libertatea de mișcare a oamenilor. De asemenea, a criticat liderii UE pentru că nu au ambiția de a relansa procesul de integrare europeană. ”Această întârziere nu este o dovadă pentru slăbiciunea UE, ci pentru eșecul abordării interguvernamentale: sunt alături de eforturile domnului Juncker de a apăra metoda comunitară!

 

 

Liderul grupului ECR Syed KAMALL (UK) a spus că rezultatul referendumului a fost ”un semnal de alarmă” pentru UE. El a avertizat că nu este bine să se continue ca și până acum sau să se pună prea mare presiune pe MB. Liderii UE ar trebui mai degrabă să folosească situația actuală ca o ocazie de a se reconecta cu oamenii, de a face UE mai transparentă și de a se concentra pe îngrijorările legitime ale cetățenilor, cum ar fi creșterea economică și locurile de muncă, a conchis el.

 

 

"Șobolanii părăsesc corabia care se scufundă”, a spus Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE). Descriind Brexit ca un ”cutremur”, el a cerut Consiliului UE să ”nu mai meargă cu ochii închiși către dezastru: o federație slabă de state care nu poate funcționa. Sau UE se va schimba, sau va muri. Consiliul trebuie să recunoască că cetățenii nu sunt împotriva Europei, ci împotriva ACESTEI Europe”, a spus el, subliniind că "în cel mai recent sondaj Eurobarometer, cetățenii au cerut mai multă acțiune din partea UE, nu mai puțină.”

 

c

 

Pentru liderul GUE/NGL Gabriele ZIMMER (DE) concluziile Consiliului sunt ”scadaloase”, o altă ”fază de reflecție” așa cum cer șefii de stat sau de guvern din UE va afecta și mai mult încrederea cetățenilor, pentru că nici măcar nu au specificat ”ceva concret la care să reflectăm”. Ea l-a criticat pe Juncker pentru că ”încearcă să împiedice parlamentele naționale să voteze acordul CETA” și a cerut un program ”umanitar de urgență” pentru victimele crizelor din UE.

 

 

Liderul grupului Verzilor Rebecca HARMS (DE) a criticat populiștii și naționaliștii care se folosesc de cetățenii obișnuiți în scopurile lor personale și îi îndeamnă să voteze împotriva propriilor interese: ”Nu pot decât să îi disprețuiesc pe Farages, Le Pens și von Storchs din această lume, care îi ridică pe cetățeni unii împotriva altora”, a spus ea. A mai adăugat că cele 27 de state UE ar trebui să păstreze ușa deschisă pentru MB și pentru oamenii din regiunile care doresc să rămână în UE.

 

 

Paul NUTTALL (EFDD, UK) a spus că UE și MB trebui să conducă negocierile ”într-un mod adult”, pentru a obține cel mai bun acord pentru toată lumea și pentru a deveni buni parteneri comerciali. Altfel, și fermierii francezi și germani vor avea de suferit, a subliniat el, referindu-se la actualul deficit comercial al MB cu UE.

 

 

Marine LE PEN (ENF, FR) a cerut un acord comercial corect și a acuzat ”europeniștii” că nu respectă dorința oamenilor. În loc de mai multă integrare, oamenii doresc suveranitate și cooperare liberă, a spus ea, cerând UE să ”se schimbe sau să dispară”.

 

 

Sintetizând, Juncker i-a acuzat pe unii deputați că folosesc dezbaterea Brexit ca pretext pentru a spune lucruri pe care oricum le-ar fi spus. Nici el însuși și nici Comisia nu pot fi acuzate de votul Brexit. De 40 de ani, guvernele britanice nu au acordat niciun fel de încredere UE, a spus Junker. "În final, nu este o surpriză că poporul a crezut minciunile care le-au fost spune timp de decenii - acum se vede rezultatul". Președintele Junker a afirmat convingerea sa că "UE" și "statul național" nu sunt concepte în contradicție. "UE și națiunile lucrează împreună, UE nu se construiește fără sau împotriva națiunilor"

 

 

Donald Tusk a spus că rezultatul referendumului a fost consecința faptului că elita politică a creat o imagine "negativă și deseori nedreaptă" a UE. El a declarat că a cerut deseori în mod insistent șefilor de stat sau de guvern să nu mai acuze UE de slăbiciune și eșec și să își asume în schimb responsabilitatea pentru propriile acțiuni. “Nu putem să ne abandonăm emoțiilor negative din ultimele zile, ci trebuie să facem o analiză serioasă și să luam decizii raționale“, a concluzionat el.