Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aleşii locali condamnaţi cu suspendare îşi pierd mandatele. Politolog: "O decizie de bun simţ a CCR"

Aleşii locali îşi vor pierde mandatele şi dacă au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Aşa a decis Curtea Constituţională, care a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Şeful statului a contestat o lege adoptată de Parlament, care prevedea că doar aleşii locali condamnaţi la închisoare cu executare îşi pierd mandatul.

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, politologul Ovidiu Voicu, spune la RFI că decizia Curţii este firească: "Este o decizie de bun simţ, de bun simţ pentru oricine altcineva decât politicienii afectaţi de această lege. Cred că e clar pentru toată lumea că un ales local sau de alt fel nu poate să-şi continue funcţia de reprezentant al cetăţenilor, după ce a făcut nişte fapte ce-l descalifică pentru acea funcţie. E păcat că a trebuit să ajungem la CCR, ca să păstrăm o lege de bun simţ în România".

Curtea Constituţională şi-a explicat decizia de miercuri, precizând că o condamnare în sine determină pierderea integrităţii şi îl plasează pe alesul local în afara cadrului legal de exercitare a funcţiei, indiferent de forma pedepsei.

"Constatarea ilicitului penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă înlătură prezumţia de nevinovăţie a persoanei acuzate şi plasează prin ea însăşi alesul local în afara cadrului legal de exercitare a funcţiei. De aceea, condamnarea în sine este cea care determină pierderea integrităţii, element fundamental al mandatului electiv, fără de care persoana care ocupă respectiva demnitate publică nu mai are legitimitatea de a-şi continua activitatea. Modalitatea de executare a pedepsei aplicate de către instanţa judecătorească nu este decât un mijloc de individualizare a executării pedepsei", se arată într-un comunicat de presă al CCR.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declară că Parlamentul va pune legea privind aleşii locali condamnaţi cu suspendare în acord cu decizia Curţii Constituţionale, afirmând că parlamentarii care au iniţiat şi adoptat legea nu sunt experţi în Constituţie, ci au votat cum le-a dictat conştiinţa.