Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deputații susțin ideea unei protecții comune pentru granițele externe ale UE

Deputații au votat miercuri planurile de creare a unui sistem de control al granițelor UE care să reunească agenția Frontex și autoritățile naționale de control la frontieră. Conform acestor planuri, autoritățile naționale vor continua să administreze granițele în activitatea de zi cu zi, dar dacă granițele externe ale UE se vor afla sub presiune, atunci autoritățile naționale vor putea cere ajutor de la Agenția Europeană pentru paza europeană de frontieră și de coastă (EBCG) pentru a desfășura rapid echipe de pază în acele zone.

"Regulamentul european privind paza granițelor și a zonelor de coastă va face posibile granițe externe ale UE mai sigure și mai bine administrate. Nu este un glonte de argint care poate rezolva criza migrației cu care se confruntă UE astăzi sau care poate restaura încrederea în spațiul Schengen, dar este un prim pas foarte necesar", a spus raportorul Artis Pabriks (PPE, LV).

Noile reguli au fost adoptate cu 483 de voturi pentru, 181 împotrivă și 48 de abțineri.

Echipe rapide de intervenție în situații de criză (18)

În cazul în care un stat membru se confruntă cu presiuni tot mai mari la granițele sale externe, cum ar fi presiune a migranților sau criminalitate transfrontalieră, pot fi desfășurate echipe rapide de intervenție fie la cererea unui stat membru UE, fie prin decizia Consiliului:
•    ca urmare a cererii unui stat membru, un plan operațional va fi agreat cu EBCG care va desfășura în termen de cinci zile lucrătoare personalul necesar și va oferi echipamentul tehnic;
•    în cazul în care un stat membru nu ia măsurile propuse de EBCG sau dacă presiunea migranților afectează funcționarea zonei libere de circulație Schengen, Comisia Europeană poate prezenta Consiliului o propunere de acțiune. Consiliul va decide atunci asupra nevoii de a trimite echipe de intervenție la graniță. Planul operațional va trebui agreat de statul membru respectiv și de EBCG înainte ca desfășurarea să poată avea loc
•    dacă un stat membru se opune unei decizii a Consiliului de a oferi asistența, alte state UE pot temporar reintroduce controale la granițele interne.

Operațiunile de reîntoarcere

EBCG va juca un rol mai mare decât are în prezent Frontex în returnarea migranților către țările lor de origine, dar numai atunci când deciziile de executare luate de autoritățile naționale și prevederile de returnare au fost consolidate de asigurări suplimentare privind drepturile fundamentale. Agenția EBCG nu se va implica în returnări între state non-UE.

Bază de date de gardieni și echipamente tehnice

EBCG nu va avea proprii gardieni, dar va putea organiza o forță de reacție rapidă de 1500 paznici de frontieră, nominalizați de statele membre.

Deputații s-au asigurat că echipele de paznici de frontieră din baza de date de reacție rapidă vor avea echipamentele necesare, inserând cerința ca echipamentul necesar bazei de date de reacție rapidă să fie disponibil 10 zile după ce a fost agreat planul operațional.

Responsabilitate și informare

EBCG va răspunde în fața Parlamentului European și a Consiliului. Parlamentul va fi informat prin rapoarte regulate și prin accesul la informații pentru deputați.

Cooperarea cu alte agenții

Mandatele Agenției Europene de Control al Pescuitului (EFCA) și a Agenției Europene de Siguranță Maritimă (EMSA) vor fi coordonate cu cel al EBCG pentru a le permite celor trei să conducă operațiuni pe mare și să schimbe informații.

Ele au rolul de a sprijini autoritățile naționale cu activități de pază a coastei la nivel național și european și când este cazul la nivel internațional.

Ce urmează

Textul votat de Parlamentul European va fi trimis Consiliului spre aprobare. Legislația va fi intra în vigoare în această toamnă.