Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tony Blair regretă victimele războiului din Irak, nu și declanșarea sa

tony_blair.jpg

Tony Blair
Fostul premier britanic Tony Blair și-a exprimat regretul pentru suferințele cauzate de războiul din Irak
Sursa imaginii: 
www.independent.co.uk

Fostul premier britanic Tony Blair și-a exprimat regretul pentru suferințele cauzate de războiul din Irak din 2003, dar a spus că a angajat de bună credințe trupe britanice în acel conflict și că răsturnarea dictatorului Saddam Hussein a fost un lucru pozitiv. Blair a fost criticat sever de un raport al unei anchete publice care a durat șapte ani și care a ajuns la concluzia că atacarea Irakului nu a fost justificată. 

"Simt profund și sincer la un mod pe care cuvintele nu-l pot descrie deplin durerea celor care au pierdut oameni dragi în Irak, fie că e vorba de forțele noastre armate, forțele armate ale altor țări sau de irakieni", a declarat Blair după publicarea raportului de anchetă cu privire la războiul din Irak.

Fostul premier britanic din perioada 1997 - 2007 a spus că decizia de a se alătura Statelor Unite în atacarea Irakului în martie 2003 a fost cea mai dificilă și cu cele mai mari implicații din timpul perioadei de 10 ani cât s-a aflat în funcție - durată record pentru un premier Laburist. 

El a refuzat însă să-și ceară scuze pentru participarea alături de președintele George Bush la acel conflict, spunând că a făcut ceea ce a crezut că este just la acel moment și că lrakul este într-o situație mai bună azi fără Saddam Hussein.

Raportul Chilcot (numit după președintele comisiei de anchetă, Sir John Chilcot), care cuprinde 2,5 milioane de cuvinte, a ajuns la concluzii devastatoare cu privire la războiul din Irak. Printre acestea:

  • Invadarea Irakului nu a fost o acțiune de ultimă instanță, câtă vreme nu se dovedise că Saddam Hussein și regimul său nu constituiau o amenințare iminentă;
  • Politica în raport cu Irakul a fost decisă bazat pe informații secrete incorecte care nu au fost contestate;
  • Blair a supraestimat capacitatea sa de a influența Statele Unite, iar alianța cu SUA nu prespunea un sprijin necondiționat;
  • Acțiunea armată nu a fost pregătită temeinic, ceea ce a dus la deficiențe în echiparea trupelor și la pierderi de vieți în rândul militarilor care ar fi putut fi evitate.

În Irak în perioada 2003 - 2009 au murit 179 de militari și personal civil britanic, iar unele dintre rudele acestora l-au criticat sever pe Blair considerând că militarii britanici au murit în zadar.

Raportul Chilcot vorbește despre 150000 de irakieni care și-au pierdut viața ca urmare a invaziei aliate, dar unele estimări ajung până la 600000 de morți din cauza războiului și a haosului ce urmat.

Corbyn contra Blair

Concluziile raportului nu sunt noi sau surprinzătoare și ele nu au forță juridică, dar oferă muniție politică adversarilor lui Blair și a curentului pe care l-a reprezentat în Partidul Laburist. 

Actualul lider Laburist, stângistul Jeremy Corbyn, care a condus organizația Stop the War (Opriți Războiul) înaintea de alegerea sa în funcție în 2015, a avut o zi foarte favorabilă, reamintind de opoziția sa și a mișcării pe care a condus-o față de invadarea Irakului în 2003.

El a cerut scuze pentru război din partea Partidului Laburist, aflat la putere în momentul atacării Irakului, iar acum în opoziție de șase ani, și a a spus, fără să-l numească pe Blair, că Marea Britanie ar trebui să sprijine acordarea Tribunalului Penal Internațional a puterii de a urmări pe cei care se fac vinovați de agresiune militară.

Raportul Chilcot vine într-un moment foarte dificil pentru Corbyn, care este dezavuat de 70% dintre deputații Laburiști în principal ca urmare a slabei sale implicări în referendumul din 23 iunie în care electoratul a votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, contrar recomandării Laburiștilor.

Critica sa implicită la adresa lui Blair poate fi văzută ca o critică la adresa adversarilor săi și o energizare a militanților partidului care îl disprețuiesc în majoritatea lor pe fostul premier, pe care îl văd ca pe un politician prea de dreapta, mulți dintre ei numindu-l "criminal de război".

În cazul că adversarii lui Corbyn ar forța o nouă alegere, membrii și afilații la Partidul Laburist, care trece prin cea mai gravă criză din ultimii 30 de ani, l-ar realege probabil pe actualul lider pentru un nou mandat, ceea ce ar putea duce la scindarea partidului. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ