Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O femeie va conduce Partidul Conservator britanic și Regatul Unit

may_leadsom.jpg

Theresa May și Andrea Leadsom
Theresa May și Andrea Leadsom candidează pentru funcția de lideră a Partidului Conservator și prim ministru
Sursa imaginii: 
www.nbcnews.com

Theresa May se va confrunta cu Andrea Leadsom pentru șefia Partidului Conservator de guvernământ într-un scrutin al membrilor de partid care va decide și persoana ce îl va înlocui pe David Cameron în funcția de prim ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. În ultimul tur de scrutin în care au votat deputații Conservatori, May a obținut 199 de voturi, Leadsom a avut 84 în timp ce Michael Gove a adunat doar 46 de voturi și a fost eliminat din cursă.

Aflată în funcția de ministru de interne în ultimii șase ani - cel mai longeviv politician în această funcție în ultima sută de ani - May a dominat și al doilea tur de scrutin, obținând 60% din voturile colegilor ei deputați, după ce în primul tur obținuse 50%. 

May continuă să fie favorită în fața lui Leadsom, care ocupă postul de ministru al energiei, și în perspectiva scrutinului membrilor de partid, al căror număr este estimat la circa 150000, un recent sondaj de opinie printre aceștia dându-i un avantaj de 63% - 31%.

Este drept că May a sprijinit rămânerea în Uniunea Europeană, opțiune care a fost învinsă în referendumul din 23 iunie cu 52% - 48% și care a determinat demisia din funcția de lider al Partidului Conservator a premierului David Cameron.

Leadsom a făcut campanie în favoarea ieșirii din UE, iar membrii de partid au votat, potrivit sondajelor de opinie în proporție de aproape 2/3 în favoarea ieșirii.

Cum însă noul lider al Partidului Conservator va fi desemnat prim ministru de către Regina Elisabeta a II-a în locul lui Cameron care va demisiona și din această funcție, probabil în luna septembrie, atu-ul principal în scrutinul membrilor devine experiența.

Experiență: avantaj May

Iar la acest capitol May câștigă net, fiind deputat de 19 ani, față de numai șase pentru Leadsom și având această vastă experiență în postul de ministru de interne, unul dintre cele mai dificile posturi din cabinet, din care Leadsom nici măcar nu face parte.

Noul prim ministru va avea sarcina extrem de dificilă de a conduce negocierile de părăsire a UE cu liderii Uniunii și în primul depunerea la Bruxelles a notificării intenției de părăsire moment de la care curge termenul de doi ani până la încetarea calității de membru.

Deocamdată plutește incertitudinea cu privire la momentul în care va fi depusă notificarea și dacă această prerogativă aparține exclusiv premierului sau dacă șeful executivului trebuie să ceară aprobarea parlamentului. 

O primă diferență între May și Leadsom este că în timp ce ministrul de interne a spus că nu poate garanta dreptul tuturor cetățenilor UE aflați în Marea Britanie de a rămâne acolo după ieșirea din Uniune, Leadsom a promis că va garanta acest drept dacă va deveni prim ministru. 

Se așteaptă ca scrutinul printre membrii de partid să înceapă cât de curând, iar rezultatul va fi anunțat probabil pe data de 9 septembrie. 

Un lucru este cert: după mai bine de 25 de ani, Marea Britanie și Partidul Conservator vor fi conduse de o femeie, precedenta fiind Margaret Thatcher. 

Momentul este poate cel mai dificil pentru Marea Britanie în ultimii 75 de ani, dar nici May, nici Leadsom nu par să aibă anvergura politică și ideologică a ilustrei lor predecesoare.   

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ