Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Flota NATO, la Marea Neagră. SUA și Turcia susțin propunerea României

iohannis_obama.jpg

Președintele Klaus Iohannis a avut, alături de alți șefi de stat și de guvern, un scurt dialog cu omologul său american, Barack Obama
Președintele Klaus Iohannis a avut, alături de alți șefi de stat și de guvern, un scurt dialog cu omologul său american, Barack Obama

După materializarea, la summitul de la Varșovia, a creșterii prezenței militare a NATO la granița cu Rusia, propunerea României cu privire la înființarea unui flote NATO în Marea Neagră prinde din ce în ce mai mult contur. În capitala Poloniei, surse aliate au declarat pentru RFI că, în ciuda opoziției Bulgariei, președintele SUA și al Turciei susțin inițiativa României.

ACTUALIZARE: La scurt timp, a venit reacția Rusiei. Crearea unei flote militare NATO în Marea Neagră riscă să afecteze stabilitatea regională, iar Rusia va fi forţată să reacţioneze "în mod adecvat", a avertizat guvernatorul provinciei ruse Sevastopol, Serghei Maniailo. "Stabilitatea în zona Mării Negre se axează pe acordurile existente. A existat înainte de reunificarea Crimeei cu Rusia. Aceste acorduri pur şi simplu nu ar trebui încălcate", a subliniat oficialul rus.

..................................................................................

NATO va avea comandamente multinaționale permanente în Polonia, în statele baltice (Estonia, Letonia, Lituania) și în România, unde va fi cea mai importantă prezența militară aliată (aproximativ 4-5.000 de militari NATO, majoritatea români). Anunțul a venit vineri, în prima zi de summit NATO la Varșovia. Este o măsură care vizează descurajarea Rusiei care amenință în special statele baltice.

O altă componentă importantă a prezenței crescute a NATO pe flancul estic din Europa este flota aliaților de la Marea Neagră. Este vorba despre o propunere a României, care, cel putin inițial, s-a lovit de opoziția Bulgariei.

În marja summitului NATO de la Varșovia, surse aliate au precizat pentru RFI că președintele SUA, Barack Obama, s-a poziționat clar în favoarea “dezvoltării de opțiuni pentru consolidarea prezenței NATO în Marea Neagră”. Tot liderul american a lăudat, într-o întrevedere cu reprezentanții statelor membre NATO, contribuția României la sistemul anti-rachetă. Este vorba despre scutul de la Deveselu, devenit operațional în mai 2016. Barack Obama a vorbit și despre transferul, în cursul acestei luni, a comenzii scutului de la Deveselu de la americani către NATO.

Referitor la prezența NATO în Marea Neagră, un sprijin la fel de puternic ca cel venit de la Washington a fost pronunțat de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a subliniat importanța pe care o reprezintă securitatea în Marea Neagră pentru NATO. Ea este importantă “nu doar pentru aliații riverani, ci și pentru cei neriverani. Toți aliații să contribuie la prezența NATO în Marea Neagră”, a precizat Erdogan, despre care unele voci spuneau că ar putea da înapoi în această chestiune, după îmbunătățirea relațiilor dintre Ankara și Moscova din ultima perioadă.

Recep Tayyip Erdogan s-a pronunțat clar pentru “crearea unui grup naval prin care să crească vizibilitatea NATO în Marea Neagră”, au precizat pentru RFI surse din cadrul NATO.

2387