Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama îşi scurtează vizita în Spania pentru a merge la Dallas

După  ce a participat   la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic din Varșovia, președintele american Barack Obama a făcut o escala de 24 de ore în Spania înainte de a se întoarce în Statele Unite.  Deși vizita ar fi trebuit să ţină trei zile, liderul american a  fost nevoit să-şi modifice agenda din cauza evenimentelor care au avut loc in Dallas. Vizita lui Barack Obama este prima pe care un președinte american o face în regatul iberic în ultimii 15 ani.

Vizita lui  Barck Obama este prima realizată de un președinte american,  după cea a lui George Bush în 2001. Relațiile dintre Madrid şi Washington s-au alterat semnificativ  după ce fostul premier José Luis Rodríguez Zapatero a retras brusc în 2004,  sprijinul militar acordat Statelor Unite în războiul din Irak, iar această vizită pune capăt în mod simbolic ”efectelor negative  pe care le-a avut asupra relațiilor diplomatice dintre cele doua țări”, după cum a ținut să sublinieze  într-o conferință de presa ministru spaniol de externe,    José Manuel García Margallo.

 Vizita nu a putut să urmeze agenda inițială datorita evenimentelor din Statelor Unite, dar președintele american a încercat să facă față tuturor angajamentelor asumate și, în mai puțin de 24 de ore, a fost primit de majestatea sa regele Felipe al IV-lea, s-a întâlnit cu premierul Mariano Rajoy, cu liderii partidelor de opoziție şi, în cele din urmă, a vizitat baza militară navală din Rota, în sudul Spaniei, unde sunt dislocați peste 2000 de soldați americani.

În toate intervențiile sale președintele american  a avut un continuu ton jovial, subliniind în mod reiterativ calitatea şi importanța relațiilor dintre cele două ţări. “Statele Unite nu pot pretinde un aliat şi un partener mai bun decât Spania”,  declara Obama în faţa militarilor din Rota înainte de a pleca spre Statele Unite.

În timpul întâlnirii cu premierul Mariano Rajoy, președintele american a ținut să remarce importanţa relațiilor dintre cele două ţări în rezolvarea unor probleme din America Latina, făcând referire în mod special la Venezuela, Cuba și Columbia.

După întâlnirea cu Rajoy a avut loc o  scurtă conferință de presă, dar întrebările jurnaliștilor nu au avut de a face nicidecum cu obiectivele acestei  vizite, ci cu situația din Statele Unite.

 Întrebat despre incidentele din Dalas, președintele Obama a răspuns, citez:  "Când cei care sunt preocupați de imparțialitatea sistemului judiciar  atacă ofițerii de poliție, în esență este prejudiciată propria lor cauză (… ) orice act de violență împotriva poliției este o crimă și trebui să fie pedepsit ca atare(…). Dacă nu recunoaștem faptul că marea majoritate a ofițerilor de poliție face o treabă bună încercând să protejeze oamenii (...) pierdem aliați importanți pentru a face o reformă în justiție”, a subliniat președintele american.

Întrebat dacă este îngrijorat de recrudescența populismului și dacă o victorie a lui Donald Trump ar putea afecta relațiile Statelor Unite cu Uniunea Europeană, Obama s-a rezumat în a răspunde că "există conexiuni  între discursurile populiste din America și ceea ce se întâmplă în Europa "dar în același timp este importantă și istoria comună pe care o avem și dorința de a lucra împreună pentru un viitor mai bun".

Despre situația din Spania președintele american nu a vrut să facă multe comentarii, scuzându-se că ”are deja destule problema acasă” dar a dat asigurări că  ”Statele Unite vor avea aceleași relații cu orice guvern, indiferent de culoarea politică pe care o va avea”.  La rândul lui, Mariano Rajoy, întrebat fiind despre situaţia de blocaj politic în care se află Spania, a declarat că ar fi o ”gluma de prost gust organizarea unor noi alegeri”. 

În cele din urmă  Barack Obama a declarat că se va întoarce în Spania,”o țară  cu un farmec irezistibil pe care am vizitat-o acum 26 de ani cu rucsacul în spate, unde sper să revin după ce nu am să mai fiu Președintele Statelor Unite”.

 

609