Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Geoană: Summit-ul NATO a fost unul bun pentru România, dar trebuie să rămânem cu radarele deschise

geoana_summitul_nato_unul_bun_romania_trebuie_ramanem_radarele_deschise.jpg

Poză de grup, la summit-ul NATO din Varşovia (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
Poză de grup, la summit-ul NATO din Varşovia (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Summit-ul NATO de la Varşovia a fost unul bun pentru România, care şi-a atins obiectivele de etapă. Iată ce declară la RFI fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, preşedinte PSRO.

În opinia lui Mircea Geoană, "a fost un summit bun pentru România. Evident că puteam să sperăm la mai multe, evident că nu suntem singurii care decidem în Alianţă, dar aş vedea acest summit mai degrabă într-o evoluţie, pentru că dacă citim cu mai multă atenţie şi ne uităm la întreg contextul comunicatului final şi al atmosferei din regiunea noastră, din regiunea Mării Negre, aş spune că dacă în zona ţărilor baltice şi a Poloniei lucrurile sunt destul de clar fixate şi ca limbaj şi ca decizii politice şi cele patru unităţi multinaţionale care vor fi amplasate în fiecare dintre cele patru ţări, undeva această toamnă va aduce răspunsurile finale cu privire la răspunsul Alianţei la problema Mării Negre".

"Pentru această etapă putem spune că ne-am atins obiectivele, dar limbajul, situaţia din Ucraina, evoluţiile complexe din relaţia Rusiei, Turciei, faţă de Siria, zona noastră este mult mai complexă, este mult mai puţin alb şi negru la noi, este mult mai fluid. De aceea, cred că pentru etapa aceasta putem fi mulţumiţi, dar trebuie să rămânem cu radarele deschise, trebuie să fim extrem de activi politic şi diplomatic, pentru ca până în toamnă, când se va face evaluarea care va duce la răspunsuri mai concrete pentru România şi pentru zona Mării Negre, să putem să ne atingem obiectivele de lungă durată", conchide fostul şef al diplomaţiei române.

 
Mircea Geoană, despre concluziile summit-ului NATO de la Varşovia