Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Theresa May va deveni miercuri noul prim ministru al Marii Britanii

theresa-may-pm.jpg

Theresa May
"Brexit înseamnă Brexit" a spus Theresa May după alegerea sa în funcția de lideră a Partidului Conservator
Sursa imaginii: 
AFP/Getty Images

Theresa May va deveni miercuri prim-ministru al Marii Britanii, după desemnarea sa ca lideră a Partidului Conservator de guvenământ, ca urmare a retragerii din cursa pentru șefia partidului a contra-candidatei sale, Andrea Leadsom. May, care este ministru de interne, va prelua postul de prim-ministru de la David Cameron, care și-a anunțat retragerea din funcția de lider al Partidului Conservator a doua zi după referendumul din 23 iunie, în care electoratul a votat în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

May s-a declarat onorată de alegerea făcută de colegii ei deputați și a lăudat-o pe rivala sa retrasă din cursă și pe premierul Cameron căruia îi va lua locul pe 13 iulie.

"Brexit înseamnă Brexit", a declarat May într-o scurtă alocuțiune în fața parlamentului după anunțarea oficială a alegerii sale în funcția de lideră a Partidului Conservator, respingând speculațiile că Marea Britanie va încerca în vreun fel să evite punerea în aplicare a votului din 23 iunie. 

Premierul Cameron a anunțat că va demisiona din funcție miercuri, dată la care May va fi primită în audiență de Regina Elisabeta a II-a care o va desemna oficial prim ministru - al 76-lea din istoria Marii Britanii și al 13-lea premier din timpul domniei actualei suverane, care a început în 1952, când viitoarea șefă a guvernului nici nu era născută.

Leadsom și-a anunțat retragerea din competiție printr-o declarație în care afirma că pune interesul țării mai presus de interesul personal, spunând că țara are nevoie cât mai curând de un lider care să conducă negocierile de ieșire din UE.

Prin retragerea ei din competiție, Leadsom a lăsat calea liberă numirii în funcția de lider a lui May, nemaifiind nevoie de organizarea scrutinului poștal în rândul celor 150000 de membri ai Partidului Conservator, ceea ce ar fi însemnat că numele noului lider ar fi fost cunoscut abia pe 9 septembrie. 

Theresa May va împlini 60 pe data de 1 octombrie și va deveni a doua femeie prim ministru al Marii Britanii, după Margaret Thatcher, care a deținut această funcție între 1979 și 1990.

Competență și tenacitate 

May a făcut campanie alături de Cameron în favoarea rămânerii în UE, dar este cunoscută ca o eurosceptică moderată. 

Portofoliul deținut de ea - cel al internelor - este considerat unul dintre cele mai dificile din cabinet și ea este considerată ca un ministru competent, tenace și care-și susține punctul de vedere cu îndârjire. 

Aleasă deputat pentru prima oară acum 19 ani, May nu aparține, spre deosebire de alți lideri ai Partidului Conservator, vreunui curent de opinie.

De aceea a avut poate și un mare succes în aceste alegeri, câștigând votul a 165 de deputați (50%) în primul tur de scrutin și 199 în cel de-al doilea tur de scrutin (60%).

Acest avantaj s-ar putea transforma într-un dezavantaj când va prelua funcția de prim ministru, întrucât sprijinul în favoarea sa nefiind unul de durată s-ar putea evapora, mai ales în perioada extrem de dificilă de negocieri pentru ieșirea din UE care va urma și în special depunerea notificării privind părăsirea Uniunii, despre al cărui moment în timp May nu s-a pronunțat clar, dar a spus că nu va fi făcută în grabă.  

Pentru moment însă, Partidul Conservator a optat pentru soluția competenței la guvernare, deși May nu e cunoscută ca o vizionară în politică, spre deosebire de ilustra ei predecesoare, Margaret Thatcher. 

Și după turbulențele politice din ultimele lui stabilitatea, chiar și una relativă, pare să fie prioritatea nu doar a clasei politice, ci și a electoratului.