Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor: Un nou Guvern tehnocrat din toamnă va eşua după primele şase luni

UDMR nu a spus niciodată NU discuţiilor cu partidele democratice pentru formarea unui eventual Guvern, declară la RFI preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, întrebat dacă formaţiunea sa va fi deschisă negocierilor şi cu PSD şi cu PNL după alegerile parlamentare. El spune pe de altă parte că un nou Cabinet tehnocrat după scrutinul din toamnă ar eşua după şase luni.

Ar fi de dorit un Guvern tehnocrat după scrutinul parlamentar din toamnă? "Nu cred. Pentru o perioadă de patru ani de zile, la începutul unui mandat nu cred că se poate discuta despre un Guvern tehnocrat. E nevoie de un Guvern politic, e nevoie de un Guvern care are o susţinere extrem de clară, transparentă şi foarte-foarte bine conturată în Parlament. Altfel, un Guvern tehnocrat va eşua după primele şase luni, sunt convins. Şi acest Guvern ar fi eşuat, dacă noi am fi avut mai mult timp până la alegeri, nu doar un singur an", crede Kelemen Hunor.

Va fi deschis UDMR-ul pentru discuţii cu ambele partide mari, PSD şi PNL, după alegerile parlamentare din toamnă? "Noi avem o tradiţie, dacă se poate spune aşa, consacrată în aceşti 27 de ani şi nu am spus niciodată NU la discuţii, când era vorba de formaţiuni politice, partide democratice şi acest lucru nu înseamnă că de fiecare dată am ajuns la o înţelegere sau dacă înţelegerile au fost făcute, coaliţiile nu întotdeauna au funcţionat perfect. Dar să spui NU nu cred că este o abordare corectă, mai ales dacă vorbim în acest moment şi de un proiect de ţară, unde toată lumea doreşte să aibă o contribuţie esenţială şi se caută un cvasi-consens", consideră liderul UDMR.

 
Kelemen Hunor, despre politica de alianţe a UDMR şi scenariul unui nou Guvern tehnocrat