Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kelemen: E nevoie de un proiect de ţară, dar nu înainte de alegeri

kelemen_nevoie_proiect_tara_dar_nu_inainte_alegeri.jpg

Consultări la Cotroceni, între preşedintele Klaus Iohannis, Guvern, BNR şi partide, după Brexit (Foto: www.presidency.ro)
Consultări la Cotroceni, între preşedintele Klaus Iohannis, Guvern, BNR şi partide, după Brexit (Foto: www.presidency.ro)

Nimeni nu va semna un proiect de ţară până în decembrie, dar ulterior trebuie să avem cel puţin un proiect minimal. Iată ce declară la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Liderul UDMR e de părere că schiţa proiectului de ţară trebuie să fie gata după luna decembrie: "În această perioadă trebuie deschisă discuţia, dezbaterea publică, fiindcă pentru competiţie politică trebuie să laşi loc. Eu sunt convins că până în decembrie nimeni nu va semna un astfel de proiect, dar după decembrie eu cred că este musai să avem cel puţin un proiect minimal, fiindcă în 2019 România va prelua preşedinţia Uniunii Europene, cu ce priorităţi vom intra acolo contează enorm, nu mai vorbim de resursele umane, după care bineînţeles se va trage o linie, cum a fost România, a fost în stare, a avut capacitatea de a face un mandat onorabil în 2019 pentru preşedinţia Uniunii Europene".

Kelemen Hunor declară că "va fi nevoie de un astfel de document, dar nu înainte de alegeri. Nu poţi să spui că în competiţie politică, în perioada campaniei electorale, stabileşti nişte chestiuni şi nimeni nu iese nici în dreapta, nici în stânga din ceea ce ai stabilit. Deci e loc de competiţie politică, dar dacă nu vom face noi un astfel de proiect, eu ştiu că este extrem de greu de făcut, extrem de greu să ajungi la un consens sau un cvasi-consens, dar dacă nu vom face aşa ceva, înseamnă că vom risipi iarăşi câţiva ani buni, inclusiv proiectarea perioadei bugetare 2020-2027, fiindcă sub preşedinţia României deja se va face acest proiect de buget pentru Uniunea Europeană şi eu cred că avem obligaţia să fim pregătiţi şi să ştim ce vrem să facem. E nevoie de foarte-foarte multe discuţii şi e nevoie să lăsăm anumite orgolii la o parte, după alegerile parlamentare. Nu ştiu dacă vom reuşi, dar asta este propunerea noastră, asta este viziunea noastră".

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat după consultările cu partidele parlamentare, Guvernul şi BNR că e nevoie de un proiect de ţară, care să fie asumat de toate părţile implicate.