Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce va fi cu românii din Regatul Unit după votul din referendum ?

control_pasapoarte_uk.jpg

Control pașapoarte la intrarea în Regatul Unit
Statutul cetățenilor UE din Regatul Unit nu a suferit nicio schimbare după referendumul din 23 iunie
Sursa imaginii: 
Getty Images

Nu s-a produs nicio schimbare a drepturilor şi statutului cetăţenilor UE în Regatul Unit şi a cetăţenilor Regatului Unit în UE ca urmare a rezultatului referendumului, anunță într-un comunicat guvernul britanic. Această înseamnă că românii, în calitate de cetățeni UE pot locui și munci în continuare în Marea Britanie. 

Guvernul explică în comunicat că referendumul din 23 iunie prin care electoratul a votat în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE nu schimbă statutul țării în Uniune și că procesul de ieșire se declanșează odată cu notificarea de către guvern a intenției de părăsire, conform art. 50 al Tratatului UE de la Lisabona din 2009.
"Decizia momentului de declanşare a articolului 50 şi de începere oficială a procesuului de părăsire a UE va fi atribuţia prim ministrului. Regatul Unit rămâne membru al UE pe durata acestui proces până la încheierea negocierilor în temeiul Art. 50.
Când vom părăsi UE, ne aşteptăm cu certitudine ca statutul legal al cetăţenilor UE care locuiesc în Regatul Unit caşi al cetăţenilor Regatului Unit care trăiesc în statele membre UE să fie protejat.
Guvernul recunoaşte şi preţuieşte importanta contribuţie adusă de cetăţenii din UE şi din afara UE care lucrează, studiază şi locuiesc în Regatul Unit." se spune în comunicatul guvernului.
Comunicatul dă apoi câteva exemple privind statutul cetățenilor UE în funcție de vechimea șederii lor în Regatul Unit
"Locuiesc în Regatul Unit de mai mult de cinci ani. Ce înseamnă pentru mine votul de părăsire a UE?
  • Cetăţenii UE care au trăit în continuu şi legal în Regatul Unit timp de cel puţin cinci ani au automat drept de şedere permanentă. Aceasta înseamnă că au dreptul să trăiască în Regatul Unit permanent, conform legilor UE. Nu este necesară înregistrarea pentru documentarea cxonfirmării acestui statut.
  • Cetăţenii UE care au trăit în continuu şi legal în Regatul Unit timp de cel puţin şase ani au dreptul să solicite cetăţenia britanică, dacă o doresc. Criteriile de eligibilitate le găsiţi aici.     

Ce se întâmplă dacă am trăit în Regatul Unit mai puţin de cinci ani?

  • Cetăţenii UE continuă să aibă drept de şedere în Regatul Unit conform legilor UE. Cetăţenii UE nu au nevoie de înregistarre pentru documentare pentru a se bucura de dreptul la liebră circulaţie şi responsabilităţi. Pentru cei care decid să solicite un certificat de înregistrare, nu s-a produs nicio schimbare în politica şi procesele guvernamentale. Cererile vor continua să fie procesate în mod obişnuit.
  • Membrii de familie din afara UE ai cetăţenilor UE trebuie să continue să solicite un permis de familie dacă doresc să intre în Regatul Unit potrivit legilor UE şi nu au nevoie de carte de rezidenţă emisă de un stat membru. Nu s-a produs nicio schimbare în politica şi procesele guvernamental şi cererile vor continua să fie procesate în mod obişnuit.
  • Membrii familiilor extinse ale cetăţenilor UE trebuie să continue să solicite certificate de înregistrare (dacă sunt cetăţeni UE) sau card de rezident (dacă sunt cetăţeni din afara UE) dacă doresc să locuiască în Regatul Unit. Nu s-a produs nicio schimbare în politica şi procesele guvernamentale. Cererile vor continua să fie procesate în mod obişnuit."

În încheiere guvernul dorește să-i asigure pe cetățenii UE aflați legal în Regatul Unit că ei nu vor îndepărtați din această țară.

"Plănuieşte guvernul să-i îndepărteze pe cetăţenii UE din Regatul Unit?

Nu a avut loc nicio schimbare a dreptului cetăţenilor UE de a locui în Regatul Unit şi ca atare nu e nicio schimbare a circumstanţelor în care cineva poate fi îndepărtat din Regatul Unit.
Aşa cum se întâmpla şi înainte de referendum, cetăţenii UE pot fi îndepărtaţi din Regatul Unit doar dacă sunt consideraţi a prezenta o ameninţare pentru public care este veritabilă, prezentă şi suficient de serioasă, dacă nu au drept de şedere legală sau dacă abuzează de dreptul la libera mişcare."  
Theresa May, care preia miercuri postul de prim ministru în locul lui David Cameron care se retrage din funcție a generat alamă când a spus că statutul cetățenilor UE din Marea Britanie va fi parte a negocierilor pcu UE privind părăsirea Uniunii.
"Vreau să mă asigur că suntem în stare nu doar să garantăm o poziție pentru acei oameni, dar să garantăm și poziția cetățenilor britanici care se află în alte state membre, în alte țări din Europa, și care trăiesc acolo. Nimeni nu stă neapărat undeva pentru totdeauna" spunea May la câteva zile după intrarea în competiția pentru funcția de lider al Partidului Conservator de guvernământ din care Cameron a demisionat a doua zi după referendumul din 23 iunie.