Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trei noi judecători, la CCR: Livia Stanciu, Attila Varga și Marian Enache

Curtea Constituțională va avea de miercuri trei noi judecători. Tot azi, urmează să fie ales și președintele acestei instituții pentru următorii trei ani.

Cei trei noi judecători ai Curții Constituționale sunt Livia Stanciu, Attila Varga și Marian Enache. Ei vor depune, înainte de prânz, jurământul de învestitură în fața președintelui Klaus Iohannis.

Ulterior, Curtea se va reuni într-o ședință cu ușile închise pentru a-și alege președintele pentru următorii trei ani. În prezent, CCR este condusă, cu titlu de președinte interimar, de către Valer Dorneanu, ales în funcție după expirarea mandatului de președinte al lui Augustin Zegrean, în luna iunie.

Livia Stanciu, fosta președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a fost numită pe 9 iunie, prin decret prezidențial, de către Klaus Iohannis, judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat complet de nouă ani. Ea îl va înlocui pe Augustin Zegrean, numit în 2007 de către președintele de atunci, Traian Băsescu.

Attila Varga, fost deputat UDMR, a fost numit judecător CCR pentru următorii nouă ani de către Camera Deputaților, la propunerea UDMR și cu votul PSD. El îl va înlocui pe judecătorul Tudorel Toader, numit în 2007 de Camera Deputaților, la propunerea PNL.

Cel de-al treilea judecător care vine la Curtea Constituțională este fostul deputat UNPR Marian Enache, numit din partea Senatului, cu voturile PSD și UDMR. El îl va înlocui pe Valentin Zoltan Puskas, numit în 2007 tot de Senat, la propunerea UDMR. Numirea lui Enache a fost contestată la CCR de senatorii liberali pe motiv că nu a fost susținut la vedere de niciun grup parlamentar, dar Curtea a respins sesizarea acestora pe 29 iunie.

Potrivit legii de funcționare, Curtea Constituţională se compune din 9 judecători numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.