Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Ce-i în gușă și-n căpușă" - cine e Theresa May, noul premier britanic

may_no10.jpg

Theresa May
Theresa May îl înlocuiește la numărul 10, Downing Street pe David Cameron
Sursa imaginii: 
Reuters

Theresa May devine miercuri 13 iulie prim ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, înlocuindu-l pe David Cameron, care ocupa această funcție din mai 2010. May este a doua femeie premier britanic după Margaret Thatcher și va avea dificila misiune de a conduce Marea Britanie în perioada ieșirii din Uniunea Europeană în favoarea căreia a votat electoratul pe data de 23 iunie 2016. 

"Brexit înseamnă Brexit și vom face un un succes din asta", a spus May imediat după anunțarea desemnării sale ca lideră al Partidului Conservator, alegere care a deschis calea numirii sale în funcția de prim ministru. 

Iar procesul de ieșire a Marii Britanii din UE va domina în mod inevitabil agenda noii șefe a guvernului britanic pentru viitorul previzibil. 

Prima decizie importantă va fi momentul depunerii notificării intenției de părăsire a UE, în temeiul art. 50 al Tratatului de la Lisabona, iar May a declarat în campania pentru alegerea sa ca lideră al partidului că nu este nicio grabă pentru această mișcare, deși din partea UE au început să apară presiuni pentru declanșarea cât mai rapidă a acestui proces.

May a făcut campanie alături de Cameron în favoarea rămânerii în UE, dar este cunoscută ca o eurosceptică moderată și a ocupat timp de șase ani funcția de ministru de interne, cel mai longeviv politician pe acest post extrem de dificil din ultima sută de ani. 

"Al dracului de dificilă"

Născută la 1 octombrie 1956, May este cea mai în vârstă persoană care ocupă funcția de prim ministru după James Callaghan în 1976. Este căsătorită din 1980 cu Philip John May, pe care l-a cunoscut în timp ce studia geografia la Universitatea Oxford. Acum câțiva ani a dezvăluit faptul că suferă de diabet de tip 1 insulino-dependent.

May este al 76-lea prim ministru din istoria Marii Britanii și este unul dintre cei 12 premieri din 24 din ultimul secol care nu au ajuns în funcție după alegeri generale.

Ea este fiica unui preot anglican care i-a insuflat principiile morale extrem de stricte, unii ar spune inflexibilitatea, care a ghidat-o în cariera sa politică. 

"E o femeie al dracului de dificilă", spunea despre May Kenneth Clarke, un veteran al politicii Conservatoare din ultimii 40 de ani într-un moment când nu știa că vorbește într-un microfon deschis, "dar eu am lucrat și cu Margaret Thatcher", a adăugat fostul ministru despre o altă politiciană "dificilă" . 

Comparațiile cu prima femeie prim ministru al Marii Britanii sunt inevitabile, asemănările fiind puterea de muncă, tenacitatea și ferocitatea cu care May își apără punctul de vedere, fiind însă și receptivă la argumente contrarii, potrivit colaboratorilor apropiați, care contrazic și caracterizarea că ar fi lipsită de căldură și simț al umorului.

Unii politicieni și comentatori au atras atenția că, spre deosebire de Thatcher, May nu este o vizionară, ci mai degrabă o pragmatică care rezolvă cu competență și calm problemele cu care este confruntată.

May a schițat totuși în prima ei scurtă alocuțiune după alegere viziunea ei cu privire la o societate mai justă, "în beneficiul celor mulți, nu al celor puțini", dând de înțeles că nu se va lăsa atrasă de solicitările aripii de dreapta din partid, un exemplu fiind menționarea posibilității de plafonare a salariilor la vârful marilor companii. 

Premier unificator?

De altfel, ea și-a propus ca obiectiv unificarea partidului și a țării, divizate mai mult ca oricând de campania electorală pentru referendumul din 23 iunie și de efectele post referendum.

May este probabil primul premier britanic care intră în reședința de la numărul 10, Downing Street fără o bază solidă de putere în propriul partid.

Deși este deputată de 19 ani, May nu s-a apropiat de niciunul dintre curentele sau grupările din Partidul Conservator, fiind o colaboratoare fidelă, dar nu o intimă a premierului demisionar Cameron.

Ea este descrisă de aproape toată lumea ca fiind extrem de discretă cu privire la viața ei privată, iar în competiția pentru funcția de lider al partidului nu ar fi făcut, potrivit relatărilor, nicio promisiune pentru câștigarea sprijinului colegilor deputați.

May este caracterizată de mai toată presa drept o femeie care spune întotdeauna ceea ce gândește sau potrivit proverbului românesc "ce-i în gușă și-n căpușă".

Reprezentantă tipică a clasei de mijloc, May promite să fie un alt fel de prim ministru. Ghinionul sau poate norocul ei e că preia această funcție într-una din cele mai dificile perioade prin care trece Marea Britanie în ultima jumătate de secol.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ