Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gorghiu: PNL decide în toamnă dacă va avea un candidat de premier, care să fie fanionul partidului la parlamentare

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu spune la RFI că ar fi "o dovadă de decenţă" ca formaţiunea liberală să anunţe la toamnă propunerea de premier, care să fie "fanionul" partidului la alegerile parlamentare.

Alina Gorghiu precizează că PNL este în etapa pregătirilor pentru alegerile parlamentare din toamnă: "Ne pregătim foarte serios şi pentru listele de candidaţi şi pentru programul de guvernare şi pentru o decizie importantă, dacă vom desemna sau nu un prim-ministru care să fie fanionul nostru în aceste alegeri parlamentare (...). PNL va avea sau nu un candidat de premier desemnat, vom decide în toamnă acest lucru, însă opinia mea personală este că ar fi o dovadă de decenţă să le spui oamenilor pe cine vrei să propui pentru această funcţie şi pe cale de consecinţă cine va aplica programele şi măsurile pe care tu le-ai elaborat, le-ai comunicat publicului".

Copreşedintele liberal spune că PSD joacă alba-neagra cu electoratul: "În nici un caz nu vom face precum colegii noştri din Parlament, partidul cu care practic noi suntem într-o competiţie directă în această campanie electorală, adică PSD-ul, care joacă, practică un fel de alba-neagra cu electoratul şi în orice variantă tot domnul Dragnea apare ca prim-ministru".

Cum anume va decide PNL propunerea de premier, după ce criterii, va exista şi un sondaj înainte? "Sigur că întotdeauna, analizele sociologice sunt un criteriu important care stă la baza unei desemnări de persoane. Vor fi discuţii foarte serioase în interiorul partidului şi vom vedea compatibilitatea persoanei pe care o vom desemna cu programul de guvernare şi cu principiile pe care liberalii le au ca partid. La toamnă va fi o decizie din acest punct de vedere şi cred că publicul din România va avea de ales între două persoane: candidatul Partidului Naţional Liberal şi evident, domnul Dragnea pe partea cealaltă. Însă ce pot să vă spun ca certitudine este că vom merge singuri în alegeri, vom merge în alegeri foarte hotărâţi să câştigăm aceste alegeri. Nu vă mint că vom avea majoritatea absolută în Parlament, nimeni nu se aşteaptă ca vreunul din cele două partide să aibă majoritatea absolută în Parlament, însă ne vom lupta pentru a obţine un rezultat care să ne permită să facem majoritatea şi vom avea Guvern liberal, sunt absolut convinsă, un Guvern politic, condus de un prim-ministru liberal", declară Alina Gorghiu.