
Politică
Premierul Theresa May își preia funcția și numește principalii miniștri
may_regina.jpg

După o audiență la Palatul Buckingham în care Regina Elisabeta a II-a i-a cerut să formeze noul guvern, după ce în prealabil acceptase demisia fostului premier David Cameron, May s-a întors la reședința oficială de la 10, Downing Street din Londra unde a intrat pentru întâia oară ca prim ministru.
Înainte de a începe procesul de numire a noului cabinet, May, care este al 76-lea premier al Marii Britanii și al 13-lea din timpul domniei de 64 de ani a actualei suverane, a ținut o scurtă alocuțiune în care și-a prezentat prioritățile, spunând că va guverna pentru cei mulți, nu pentru cei puțini privilegiați.
Noul premier a vorbit despe necesitatea combaterii inegalităților din societatea britanică, menționând aici dezavantaje ca cele ale persoanelor de culoare în justiție, ale bărbaților albi în educație, ale femeilor în raport cu bărbații la salarizare, ale tinerilor când e vorba de cumpărarea unei case sau ale săracilor care trăiesc în medie cu nouă ani mai puțin decât bogații.
May a vorbit și de atașamentul față de păstrărea integrității Regatului Unit ținând cont de faptul că votul de ieșire din UE pe ansamblu a fost contrar celui din Scoția și Irlanda de Nord și a redeschis ambițiile separatiste din cele două provincii.
Imediat după aceea, în reședința noului premier au început să sosească primii membri desemnați ai cabinetului, în frunte cu Phillip Hammond - pro-UE - care a fost desemnat, în mod așteptat, ca ministru de finanțe, de regulă numărul 2 după prim ministru în guvern.
Surpriza a constituit-o numirea în funcția de ministru de externe a lui Boris Johnson, fost primar al Londrei și lider al campaniei în favoarea ieșirii din UE.
Johnson a renunțat să candideze la funcția de lider al Partidului Conservator după retragerea lui Cameron și a susținut-o în competiție de Andrea Leadsom, care s-a retras în final din cursă, deschizându-i calea lui May către funcția de prim ministru.
May a făcut campanie în favoarea rămânerii în UE, dar acum încearcă să reunească partidul divizat și l-a numit pe un alt susținător al părăsirii Uniunii, David Davis, în funcția de ministru pentru ieșirea din UE, ceea ce înseamnă că portofoliul externelor deținut de Johnson va pierde din importanță.
În postul deținut de May - ministru de interne - în ultimii șase ani, noul premier a promovat tot o femeie, pe Amber Rudd - pro-UE și l-a numit pe Liam Fox - anti-UE - în funcția de ministru al comerțului internațional, în timp ce Michael Fallon - pro-UE - rămâne ministru al apărării.
Formarea guvernului va continua până la sfârșitul săptămânii, iar prima ședință a noului cabinet va ave loc marțea viitoare.