Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Erdogan susține că situația e sub control

turkey_military_coup.jpg

Turcia este guvernată în prezent de un "consiliu pentru pace" care va garanta securitatea cetăţenilor, anunţă armata turcă
Sursa imaginii: 
RFI France

(ÎN ACTUALIZARE) Militari ai armatei turce au atacat vineri noapte forțele guvernamentale, liderii militari puciști anunțând că ar fi preluat controlul asupra întregii țări. Bilanțul schimburilor de focuri din Istanbul și Ankara se ridică la 256.  Aceștia sunt militari care au participat la puci,  agenţi ai Ministerului de Interne şi 47 de civili. Civilii au fost chemați în stradă de șeful statului pentru ”a apăra democrația și statul de drept”. Președintele Erdogan, despre care mai multe canale de știri afirmaseră că ar fi fugit din țară, a aterizat sâmbătă dimineața pe Aeroportul din Capitala Turciei, anunțând că puciul a eșuat.

21:19 Clericul musulman Fethullah Gülen, citat de Reuters, spune că este posibil ca tentativa de puci din Turcia să fi fost o înscenare.

20:46 Într-un discurs la un miting popular la Istanbul, președintele Erdogan solicită ferm Statelor Unite să-l extrădeze pe imamul Fethullah Gülen, pe care îl acuză de organizarea loviturii de stat. ”Există forțe străine care doresc să pună această națiune împotriva propriilor forțe armate”, declamă Erdogan, citat de BBC.

19:49 Într-un comunicat publicat de Casa Albă, președintele Obama a reiterat ”sprijinul necondiționat pentru guvernul civil, ales democratic, al Turciei”. ”Nu avem încă informații despre cetățeni americani morți sau răniți în conflict, dar președintele regretă pierderile de vieți omenești și reiterează necesitatea ca toate partidele din Turcia să acționeze în limitele legii și să evite orice acțiuni care ar putea duce la continuarea violenței și instabilității”, se arată în comunicatul Casei Albe citat de BBC.

19:44 Ambasada americană din Ankara  confirmă faptul că alimentarea cu energie electrică a bazei aeriene de la Incirlik, de unde se lansează raidurile împotriva Statului Islamic, a fost întreruptă. Facilitățile militare americane de la Incirlik continuă să funcționeze pe baza surselor de energie proprii, se arată într-un comunicat al Pentagonului, citat de BBC.

ACTUALIZARE 31: Ministrul turc al Apărărării, citat de Reuters, spune că este prea devreme pentru a se putea stabili cu certitudine că amenințarea puciului a fost eliminată complet.
Surse din Guvernul de la Atena au declarat pentru un colaborator Der Spiegel din Grecia că nu s-a ajuns la nicio întelegere între Grecia și Turcia cu privire la extrădarea celor 8 militari
Un soldat rebel turc ar fi fost decapitat de susținătorii guvernamentali în confruntările din noaptea de vineri spre sâmbătă, scrie The Independent.

Angela Merkel face apel la Recep Erdogan ca autorii puciului să fie tratați "cu respectarea regulilor statului de drept". (AFP)

ACTUALIZARE 30: Ministerul Afacerilor Externe precizează că două echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei României la Sofia continuă să acorde asistență la două dintre punctele de frontieră terestră cu Turcia cu cel mai intens trafic, facilitând până în prezent tranzitul a peste 35 de autovehicule cu cetățeni români. De asemenea, echipele mobile ale Consulatului General al României la Istanbul, aflate în Aeroportul Internațional Atatürk, oferă asistență cetățenilor români aflați în incinta acestuia.

ACTUALIZARE 29: Compania aeriană Turkish Airlines a anunțat în jurul orei 16.30 că zborurile regulate de pe și către Aeroportul Ataturk din Isanbul au fost reluate

ACTUALIZARE 28: Secretarul de stat american John Kerry a declarat la Luxemburg că Statele Unite nu au primit nici o cerere de extrădare a liderului cleric Fethullah Gulen, acuzat de Turcia că ar fi implicat în lovitura de stat și care se află în prezent ”autoexilat” pe teritoriul SUA. Kerry a cerut autorităților turce să prezinte dovezi care să susțină acuzațiile aduse, relatează BBC. Reamintim că Gulen a respins categoric acuzațiile de implicare în lovitura de stat, calificându-le drept ”o insultă” la adresa sa.

ACTUALIZARE 27: Premierul turc Binali Yildirim a anunțat că au fost arestați 2 839 de militari participanți la tentativa de lovitură de stat, potrivit France24.

 

 

ACTUALIZARE 26: Agenția de stat Anadolu, citată de BBC, a anunțat că nu mai puțin de 2745 de judecători de pe întreg teritoriul țării au fost schimbați din funcție.

Autoritățile turce au cerut guvernului de la Atena să-i predea pe cei opt militari turci care au fugit în Grecia cu un elicopter militar, a anunțat pe Twitter șeful diplomației de la Ankara, Mevlut Cavusoglu.

ACTUALIZARE 25: Premierul turc a vorbit într-o conferință de presă despre ”o structură paralelă a armatei”, care ar fi vinovata pentru tentativa de lovitură de stat. El a vorbit de asemenea și despre pedeapsa cu moartea, amintind că aceasta nu este prevăzută în Constituție, dar adăugând că ”legea poate fi modificată”.

ACTUALIZARE 24:  Premierul Turciei Yildirim, declarație dură la adresa Statelor Unite: O țară care îl adăpostește pe clericul Gulen nu poate fi un prieten al Turciei și va fi considerată în război cu Turcia. (Reuters) Remintim că Recep Erdogan l-a acuzat voalat pentru tentativa de lovitură de stat pe predicatorul turc Fethullah Gulen, principalul inamic al președintelui turc, în prezent exilat în SUA.
 

ACTUALIZARE 23: 12.42: Moscova: Tentativa de lovitură de stat din Turcia sporește amenințarea la adresa stabilității regionale și internaționale. (AFP) Rusia suspendă zborurile de pasageri către Turcia, la ordinul lui Vladimir Putin. (agenția TASS)
 

ACTUALIZARE 22: Surse militare grecești: O grupare anti-guvern de la baza navală turcă Golcuk a preluat controlul asupra unei fregate. Șeful flotei turce, luat ostatic (Reuters). 8 persoane aflate la bordul unui elicopter militar turcesc au fost arestate in Grecia, Turcia a cerut extrădarea lor. (Reuters) 20 de lideri ai rebelilor care au complotat sunt morți, 30 răniți, anunță premierul Binali Yildirim.

ACTUALIZARE 21: Peste o mie de turiști români din București, Cluj-Napoca, Iași și Suceava au programate curse charter sâmbătă, spre Antalya, zborurile desfășurându-se, până la ora transmiterii acestei știri, după programul stabilit, a anunțat Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). Traficul prin toate punctele de control ale frontierei turco-bulgare a fost redeschis, potrivit Frontex, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

ACTUALIZARE 20: Peste 200 de morți în Turcia. Șefulul Statului Major al Armatei turce, generalul Hulusi Akar a fost inlocuit cu generalul Ümit Dündar. Nu se știe ce s-a întâmplat cu fostul șef al Statului Major despre care se spunea că este ținut ostatic, iar apoi că ar fi fost eliberat

ACTUALIZARE 19: Ultimul bilanț indică 90 de morți și 1154 de răniți. Forțele guvernamentale au arestat 1563 militari rebeli, afirmă un oficial turc. Parlamentul Turciei s-a reunit în sesiune extraordinară.

ACTUALIZARE 18: Agenția de stat turcă Anadolu a anunțat sâmbătă dimineața că președintele Erdogan s-a întors în țară, fiind întâmpinat la Aeroport de o mulțime de susținători entuziaști. El a anunțat că lovitura de stat ar fi eșuat. 754 de militari implicați în tentativa de lovitură de stat au fost arestați iar 5 generali și 29 de colonei au fost demiși din funcții din ordinul ministrului de interne. Focuri de armă continuă totuși să se audă sporadic afirmă corespondentul RFI France la Istanbul.

Fethullah Gülen, fost aliat al lui Erdogan, în prezent unul dintre cei mai înverșunați adversari ai săi, respinge categoric zvonurile privind implicarea sa în lovitura de stat. ”Consider că această acuzație este o insultă”, afirmă el într-un comunicat.

În cursul nopții Parlamentul Turciei și Palatul prezidențial au fost bombardate.

ACTUALIZARE 17: Președintele american Barack Obama a declarat că trebuie susținut Guvernul ales de popor, în timp ce oficiali ruși au afirmat că trebuie evitată vărsarea de sânge.

ACTUALIZARE 16: Un elicopter militar ar fi fost doborât de un avion de vânătoare. Jurnaliștii prezenți la fața locului spun că la Istanbul se trage în oamenii ieșiți pe străzi. Televiziunile prezintă imagini cu un elicopter care a deschis focul în mulțime. 17 polițiști ar fi fost uciși la Ankara.

 

 

ACTUALIZARE 15: MAE recomandă turiştilor şi celorlalţi cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Turciei să nu părăsească locaţiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, şi să se informeze în permanenţă asupra evoluţiei situaţiei interne. Cetățenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara și Consulatele Generale ale României din Istanbul și Izmir prin intermediul Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, care funcționează în regim de permanență, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579

ACTUALIZARE 14: Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a solicitat azil politic în Germania şi a părăsit deja Turcia, afirmă surse militare americane citate de postul NBC.

ACTUALIZARE 13: La Istanbul, se trage în plină stradă. Oamenii ieșiți pe străzi se culcă la pământ pentru a nu fi loviți de gloanțe.

ACTUALIZARE 12: Potrivit unui oficial guvernamental turc, președintele Recep Tayyip Erdogan este într-o "locație sigură", informează agenția DPA citată de Agerpres.

ACTUALIZARE 11: Elicopterele armatei ar fi tras în sediul serviciului de informații. Două rachete ar fi fost lansate de la bordul elicopterelor în apropierea televiziunii publice.

ACTUALIZARE 10: Turcia este guvernată în prezent de un "consiliu pentru pace" care va garanta securitatea cetăţenilor, anunţă armata turcă, conform Televiziunii publice de la Ankara.

ACTUALIZRE 9: Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susţine că lovitura de stat militară este coordonată de simpatizanţii clericului musulman Fethullah Gulen, adversarul său care locuieşte în Statele Unite.

ACTUALIZARE 8: Se aud focuri de armă pe străzi, se văd oameni urcaţi pe tancuri. Numeroşi turci au început să se strângă în piaţa Taksim, din Istanbul, în timp ce armata dă o lovitură de stat la Ankara, relatează The Guardian.

“Restaurantele şi magazinele se închid, se întâmplă ceva în Piaţa Taksim, iar bulevardul Tarlabashi pare închis”, a declarat jurnalistul The Guardian Ghaith Abdul-Ahad, aflat la Istanbul.

“Maşinile claxonează şi conduc pe contrasens. Mulţi oameni merg spre şi dinspre Taksim, există un sentiment de agitaţie, iar oamenii îşi verifică telefoanele şi ascultă la radio”, a adăugat el.

 

 

SURSA: YOUTUBE.COM

ACTUALIZARE 7: Focuri de armă au fost auzite pe aeroportul Ataturk din Istanbul, au declarat martori, care au declarat că militari se află în turnul de control, relatează ITV News.

Toate aterizările şi decolările de pe aeroport au fost anulate.

ACTUALIZARE 6: Mai multe instituţii importante sunt sub controlul armatei. Militarii au înconjurat Parlamentul. Au fost lansate rachete în zona Palatului Prezidenţial.

Cetăţenii turci au ieşit în stradă, aparent la îndemnul lui Erdogan.

ACTUALIZARE 5: Armata turcă a anunţat că impune legea marţială în ţară, a preluat controlul asupra televiziunii de stat TRT şi a anunţat restricţii de circulaţie.

Între timp, oamenii au început să îşi facă provizii de apă şi alimente de bază, pentru că se aşteaptă la penurii în perioada următoare.

 Armata turcă a anunţat că a preluat controlul asupra ţării, după ce premierul Binali Yildirim a declarat vineri seara că o facţiune militară este implicată într-o lovitură de stat.

Militarii au invocat regimul tot mai dictatorial şi ameninţarea teroristă.

Premierul Binali Yildirim a îndemnat la calm şi a afirmat că forţele de securitate fac ceea ce este necesar pentru a rezolva situaţia.

Şeful Statului Major şi mai mulţi politicieni au fost luaţi ostatici.

ACTUALIZARE 4: Potrivit presei, în capitala ţării se dau lupte între poliţie şi militarii pucişti.

O explozie puternică s-a auzit în sediul televiziunii de stat de la Ankara, relatează CNN Turk. Anterior, armata a anunţat că a preluat controlul asupra televiziunii.

Străzile din Ankara şi Istanbul sunt împânzite de militari şi de tancuri.

ACTUALIZARE 3: Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susţine că lovitura de stat militară este coordonată de simpatizanţii clericului musulman Fethullah Gulen, adversarul său care locuieşte în Statele Unite.

Turcia este guvernată în prezent de un "consiliu pentru pace" care va garanta securitatea cetăţenilor, anunţă armata turcă, conform televiziunii publice de la Ankara.

ACTUALIZARE 2: Armata turcă anunță că a preluat controlul asupra țării. Premierul spune că anunțul este ilegal și nu a fost autorizat de conducerea armatei.

ACTUALIZARE 1: Președintele Erdogan pare a fi în siguranță. Autorităţile turce au luat măsuri speciale de securitate, vineri seară, pe fondul informaţiilor privind o tentativă de lovitură de stat militară. Premierul Binali Yildirim a anunţat că a existat o tentativă în sensul unei lovituri de stat militare. "Ar fi prea mult să o numim o lovitură de stat, dar a existat o tentativă de revoltă în cadrul armatei. Este vorba de o încercare de preluare a puterii în mod ilegal. Vom pedepsi drastic această tentativă", a declarat Yildirim, citat de CNN Türk și preluat de Mediafax. Elicoptere şi avioane militare survolează la joasă altitudine zone centrale din Ankara şi Istanbul.